Cântăreața MIRA a ajuns în fața judecătorilor pentru niște glume spuse în cadrul emisiunii iUmor de la Antena 1, din cauza cărora artista a fost acuzată de rasism.

Yeet.ro a intrat în posesia plângerii care a fost depusă împotriva artistei MIRA, în care aceasta a fost acuzată de fapte extrem de grave. „În data de 09.05.2020, în cadrul emisiunii iUmor, pe postul de televiziune Antena 1, partea reclamată, cunoscută public sub numele de scenă (Mire – n.r.), a lansat o serie de “glume” deosebit de rasiste și jignitoare la adresa unor artiști cunoscuți din România.

(foto: facebook.com)

Astfel, pe artista a prezentat-o ca fiind Bona și a făcut glume cu substrat rasist referitor la apartenența etnică a …, în sensul în care a făcut trimitere la ocupația de bonă raportat la apartenența acesteia la comunitatea filipineză. Totodată a ridiculizat modalitatea dificilă a artistei de a vorbi limba română și a menționat că aceasta ar fi venit în România să ia premiile artiștilor, o glumă cu tentă rasistă raportat la ideea că imigranții iau locurile de muncă ale cetățenilor români. Partea reclamată a mai făcut “glume” rasiste despre mai mulți artiști români percepuți/asumați ca fiind de etnie romă ( , , ) pe care i-a prezentat ca fiind imigranți și despre care a menționat că ar fi bine primiți de poporul român, sugerând astfel caracterul alogen al acestora și, prin extensie, al comunității rome”, susțin reprezentanții unei asociații.

Filmul din cauza căruia Mira a fost chemată în fața judecătorilor:

„Cu referire la artista (Ruby – n.r.) partea reclamată a afirmat că prietenul acesteia ar umbla “cu cioara vopsită”, utilizarea termenului de “cioară” fiind un apelativ deosebit de rasist la adresa romilor, apelativ frecvent utilizat în mediile de extremă dreapta. Această serie de “glume” având conotații rasiste/xenofobe evidente și grave este de natură să promoveze o imagine ostilă, intimidantă și ofensatoare la adresa romilor și la adresa imigranților în România.

Atmosfera promovată de partea reclamată în cadrul respectivei emisiuni a condus la încălcarea gravă a demnității umane.

Situația este cu atât mai gravă cu cât sunt vizate încălcări ale legislației antidiscriminare în baza mai multor criterii, în speță criteriul etnic (în cazul comunității rome) și cel al cetățeniei (în cazul comunității imigrante), motiv pentru care petenta solicită reținerea circumstanței agravante”, se precizează în plângerea formulată împotriva artistei MIRA.