Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost obligat de judecători să o sancționeze pe cântăreața MIRA, deși inițial CNCD a considerat că artista n-a greșit cu nimic atunci când a spus niște glume, în timpul emisiunii iUmor de la Antena 1.

Cântăreața MIRA, pe numele ei real Maria Mirabela Cismaru, a fost reclamată la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării de Asociația Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România, pentru un „roast” difuzat de Antena 1, în cadrul emisiunii iUmor.

După ce au analizat probele, membrii CNCD au decis să nu o sancționeze pe artistă, considerând că glumele nu au avut tentă rasistă.

Totuși, trei membri ai comisiei n-au fost de acord cu majoritatea.

Fragment din decizia CNCD:

Opinie separată exprimată de Asztalos Csaba Ferenc, Haller István și Olteanu Cătălina:
Constatăm că reclamata a utilizat în mod repetat „glume” cu substrat rasist față de romi și imigranți, inclusiv apelativul de „cioară”.
Prin cazuistica sa recentă CNCD s-a pronunțat în mod repetat asupra unor astfel de „glume”, constatând existența faptei de discriminare, și aplicând amenzi contravenționale. Astfel prin Hotărârea nr. 394 din din 06.05.2020, având ca obiect o poză publicată pe Facebook care a ilustrat mai multe ciori ce stau așezate pe un gard, sub care figura textul: „Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate” CNCD a constatat că fapta reprezintă discriminare și a apicat amendă contravențională de 5.000 lei. , pentru afirmații cu caracter rasist promovate printr-o emisiune considerată a fi pamflet, a fost amendat în mod repetat cu câte 5.000 lei (caracterul rasist al acestei emisiuni a fost evidențiat și prin ultimul raport ECRI privind România). Aceste hotărâri au fost menținute de instanțele judecătorești, argumentul că ar fi fost vorba de pamflet nefiind considerat relevant. Administratorul unui site de glume, persoană de etnie maghiară, a fost amendat contravențional pentru o poză care prezenta persoane în port popular sub care se preciza: „Și noi avem imigranții noștri”.

După ce au aflat că MIRA a scăpat fără amendă, reprezentanții Asociației Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România au contestat decizia CNCD la Curtea de Apel, iar magistrații au ajuns la concluzia că artista trebuie să fie sancționată.

„Admite cererea formulată de reclamanta A ,UCTR din R în contradictoriu cu pârâţii CNCD şi CMM. Anulează hotărârea nr. 797/11.11.2020 şi obligă CNCD să se pronunţe asupra măsurilor specifice constatării discriminării. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”, este decizia rămasă definitivă.