Procurorii DIICOT și judecătorii care au lăsat în libertate niște traficanți de droguri au anunțat, astăzi, cu mândrie, că au reușit să îi prindă din nou și să îi aresteze.
Deși chiar ei i-au lăsat în libertate, clasându-le un dosar și ținându-i sub control judiciar în alt dosar, procurorii DIICOT și judecătorii din Iași au anunțat, victorioși, că au prins niște traficanți de droguri. „La data de 05.02.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a patru inculpați și măsura controlului judiciar față de alți doi, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. S-a reținut faptul că în perioada iunie 2023 – ianuarie 2024, aceștia au vândut sau intermediat vânzarea unor cantități de substanțe psihoactive noi (ADB-BUTINACA, ADB-INACA și 5F-MDMB-PINACA), pentru sume cuprinse între 60 și 360 lei, către consumatori de pe raza județului Iași. Din materialul probator administrat a rezultat că inculpații și-au creat o clientelă constantă, fidelizată prin oferirea inițială a unor cantități mai mari de substanță psihoactivă, la prețul unei doze. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași au fost identificate și ridicate obiecte purtătoare de urme de substanță, mai multe terminale mobile și cartele SIM, precum și alte mijloace de probă. În cursul zilei de ieri, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași, a dispus arestarea preventivă a inculpaților reținuti, pentru o perioadă de 30 de zile”, a anunțat DIICOT.
Potrivit documentelor oficiale, traficanții arestați sunt: Ioan Ileana, Pandele Petru, Udilă Neculai şi Udilă Petronela.
Ce n-au spus procurorii și judecătorii a fost faptul că Petronela Udilă a comis faptele chiar cu ajutorul lor, după ce au lăsat-o sub control juriciar într-un alt dosar, mult mai stufos. „Atrage atenţia inculpaţilor Avădanei Nicoleta, Udilă Petronela, Tiugă Jan, Udilă Constantin, Cojocaru Elena şi Roman Robert-Constantin asupra faptului că, pe timpul cât se află sub măsura controlului judiciar, trebuie să respecte obligaţiile impuse prin încheierea prin care s-a dispus luarea acestei măsuri preventive, în caz de încălcare, cu rea-credinţă, a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar putând fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive”, a decis instanța, în decembrie 2023. Iar DIICOT a fost de acord cu hotărârea și nu a contestat-o.
De altfel, Neculai Udilă, unul dintre traficanții arestați ieri la cererea DIICOT era în libertate tocmai „datorită” procurorilor DIICOT. „Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, în dosarul de urmărire penală nr., în dosarul de urmărire penală nr. 380/D/P/2014, sens în care: Verifică şi constată legalitatea şi temeinicia soluţiei de renunţare la urmărirea penală, dispusă de procuror prin ordonanţa din data de 06.01.2021, dată în dosarul de urmărire penală nr. 327/D/P/2020 al Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, verificată sub aspectul legalităţii şi temeiniciei de către procurorul şef serviciu, conform disp. art. 318 alin. 10 şi 11 Cod proc. pen.. Confirmă ordonanța din data de 06.01.2021, dată de procuror în dosarul de urmărire penala nr. 327/D/P/2020 al Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de: – suspectul Călin Andrei Alexandru, cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de deținere fără drept de droguri de risc în vederea consumului propriu prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2000; – suspectul Udilă Neculai, cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de deținere fără drept de droguri de risc în vederea consumului propriu prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2000. În baza disp. art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Soluționată şi pronunțată în camera de consiliu, azi, 23.02.2021”, a decis instanța.
Ulterior, procurorii DIICOT au deschis un proces în care au solicitat confiscarea drogurilor ridicate de la inculpații pe care i-au lăsat în libertate. „Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Serviciul Teritorial Iaşi în dosarul nr. 327D/P/2020 în cauza penală în care, prin ordonanţa procurorului din data de 06.01.2021, s-a dispus renunţarea la urmărire penală față de suspecţii Călin Andrei Alexandru şi Udilă Neculai, cercetaţi pentru săvârşirea infracțiunii de deţinere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu, prevăzută de art. 4 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, republicată. În baza disp. art. 112 alin. 1 lit. f Cod penal, confiscă de la suspecţii Călin Andrei Alexandru şi Udilă Neculai cantitatea totală de 1,03 grame cannabis, câte 0,515 grame cannabis de la fiecare, rămasă după efectuarea determinărilor fizico-chimice, ce a fost ambalată, sigilată cu sigiliul tip M.A.I. nr. 19372 şi predată organului de cercetare penală (dovada seria IS/H nr. 830206/10.12.2020)”.