Deputatul AUR Dan Tanasă a cerut, astăzi, ca procurorii să efectueze o anchetă penală, pentru elucida împrejurările în care au fost organizate deplasările cu avioane de lux ale președintelui Klaus Iohannis.

În plângerea penală, AUR îi acuză pe Klaus Iohannis și consilierul prezidențial George Vladimir Duhan de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare și urzurparea funcției.

Fragmente din plângerea penală:

I.                 Situația de fapt.

 1. În cursul anului 2023 au apărut în spațiul public mai multe informații cu privire la posibile fapte de natură penală săvârșite de Președintele României și a personalului din cadrul Administrației Prezidențiale referitoare la cheltuielile de deplasare ale Președintelui României și modalitatea în care acestea au fost sau nu justificate, conform legii. De asemenea, au apărut informații și în legătură cu faptul că împreună cu Președintele României s-au deplasat și alte persoane, care ar face parte dintr-un „staff extins” și care în condiții normale nu ar trebui să beneficieze de achitarea contravalorii costurilor de deplasare, cazare, hrană etc. în delegațiile oficiale.
 2. Tot din informațiile publice existente, rezultă faptul că în anumite deplasări (de exemplu, cu ocazia participării la încoronarea Regelui Charles al III-lea din Londra) au fost achitate costurile de cazare, deplasare, hrană, diurnă etc., pentru mai multe zile decât aveau loc activitățile oficiale la care a participat Președintele României. În final, un alt aspect referitor la neregulile sesizate cu privire la deplasările Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, constă în faptul că se făceau escale nejustificate și scurte în mun. Sibiu, orașul unde Klaus Werner Iohannis locuia înainte de a prelua mandatul de președinte.
 3. În concret, conform publicației Libertatea, Președintele Klaus Iohannis a mers în vizite oficiale în țară și străinătate, în perioada 1 ianuarie 2022 – 28 februarie 2023, de 26 de ori, iar majoritatea zborurilor au făcut escală în Sibiu. Conform listei de zboruri efectuate de președinte și publicate de BoardingPass, din cele 26 de călătorii avute de Iohannis în țară și străinătate, doar șapte nu au avut opriri pe aeroportul din Sibiu. În cele 19 cazuri de escală la Sibiu, în deplasări precum cele spre Bruxelles, Marea Britanie și SUA, aeronava a staționat doar câteva zeci de minute, potrivit sursei citate.
 4. Conform publicației news.ro, în anul 2023 situația deplasărilor externe a fost următoarea:
 5. În 24 februarie, Președintele Klaus Iohannis a avut, la Luxemburg, o întrevedere cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, și a participat, în calitate de vorbitor principal, la ediția inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiții.
 6. Președintele Klaus Iohannis a vizitat Japonia, în perioada 6-8 martie. El a avut întrevederi cu Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, cu prim-ministrul Fumio Kishida, precum și cu președinții celor două Camere ale Dietei Naționale a Japoniei. Vizita oficială în Japonia a inclus și o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităților locale. Boarding Pass, site specializat în știri din domeniul aviației, a relatat la acel moment că președintele Iohannis a mers în Japonia cu un avion privat care a plecat de la Bucuresti și a făcut o escală la Sibiu, precum și o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan).
 7. A urmat vizita de stat a Președintelui Klaus Iohannis în Republica Singapore, în perioada 9-10 martie. Președintele Klaus Iohannis a avut convorbiri oficiale cu Președintele Halimah Yacob și cu Prim-ministrul Lee Hsien Loong.
 8. Președintele Klaus Iohannis a fost în perioada 18-21 martie 2023 în Emiratele Arabe Unite, la invitația Președintelui Emiratelor Arabe Unite, Alteța Sa Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.
 9. Pe 15 martie, președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială la Sofia, Bulgaria, la invitația președintelui Rumen Radev.
 10. Președintele Klaus Iohannis a efectuat vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina, în perioada 18 – 26 aprilie, obiectivul fiind, conform Administrației Prezidențiale, ”relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine și redinamizarea interacțiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial”.
 11. Șeful statului a fost primit de președintele Republicii Federative a Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva și a efectuat o vizită la Muzeul Memorial dedicat Președintelui Juscelino Kubitschek de Oliveira, fondatorul orașului Brasilia. În plus, președintele s-a întâlnit cu viceguvernatorul statului Rio de Janeiro, Thiago Pampolha Gonçalves, precum și cu viceprimarul orașului Rio de Janeiro, Nilton Caldeira și a depus o coroană de flori la Monumentul National al Eroilor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din Rio de Janeiro.
 12. Iohannis a fost primit de președintele Republicii Chile, Gabriel Boric și a anunțat decizia de a înființa în primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române
 13. În Argentina, a fost primit de omologul său Alberto Fernández, fiind semnat și un memorandum între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, și Agenţia Argentiniană de Cooperare Internațională și Asistență Umanitară – ”Căștile Albe” din Argentina.
 14. Președintele României, Klaus Iohannis a condus, în perioada 18-22 septembrie 2023, delegația României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care s-a desfășurat la New York, Statele Unite ale Americii. Președintele Klaus Iohannis a zburat fără escală, de la Sibiu spre New York, la Adunarea Generală a ONU, cu un avion închiriat de Administrația Prezidențială de la Global Jet Luxemburg, conform Boarding Pass.
 15. Președintele Klaus Iohannis a efectuat, în perioada 6-9 octombrie, o vizită de stat în Republica Portugheză, la invitația omologului Marcelo Rebelo de Sousa. Pe 7 octombrie, Președintele României a fost primit de Președintele Republicii Portugheze la Lisabona.
 16. Pe 11 octombrie, președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială în Ungaria, la invitația președintelui Katalin Novák.
 17. Președintele Iohannis a plecat într-un turneu, în Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal în perioada 14-23 noiembrie.
 18. Klaus Iohannis s-a întâlnit în Kenya cu președintele William Ruto și a participat la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu), la Biroul Națiunilor Unite din Nairobi. Klaus Iohannis și soția sa, Carmen au fost în safari, în timpul vizitei oficiale în Kenya, în Parcul National Nairobi, în cadrul vizitei oficiale în Kenya. Imaginile au apărut pe pagina de Facebook Kenya Wildlife Service.
 19. În Tanzania, liderul român a avut consultări politice cu președintele Samia Suluhu Hassan, iar în Cabo Verde, cu președintele José Maria Neves, cu președintele Adunării Naționale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul José Ulisses Correia e Silva și cu primarul orașului Praia, Francisco Avelino Carvalho.
 20. În Senegal, Klaus Iohannis a avut consultări politice cu președintele Macky Sall și a participat la inaugurarea Casei Națiunilor Unite.
 21. Președintele Klaus Iohannis a susținut, pe 2 decembrie, la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, declarația națională la Summitul Global privind Acțiunea Climatică din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28).
 22. Referitor la societățile care au asigurat închirierea aeronavelor, conform BoardingPass, acestea sunt: compania luxemburgheză Global Jet și compania aeriană Toyo Aviation, certificată în România și care deține, conform Autorității Aeronautice Române (AACR), cinci avioane private. Potrivit G4media, compania este controlată de milionarul de origine egipteană El Feki Tarek care ar fi menționat în stenogramele dosarului fostului senator PSD, Cătălin Voicu.
 23. Față de această situație de fapt cât și pentru faptul că Administrația Prezidențială refuză să furnizeze informații despre aceste deplasări, considerăm că se impune verificarea informațiilor apărute în spațiul public referitoare la deplasările Președintelui României.
 24. În concret, se impune verificarea următoarelor aspecte:
 • Existența ordinelor de deplasare externă pentru personalul instituției care efectuează deplasări în străinătate;
 • Existența unor ordine pentru aprobarea finanțării unor acțiuni sau proiecte ale Președintelui României și Administrației Prezidențiale;
 • Existența unor rapoarte în care să fie menționate activitățile întreprinse de Președintele României și de personalul însoțitor cu ocazia deplasărilor efectuate;
 • Dacă a fost respectată legislația privind achizițiile publice în legătură cu selectarea furnizorilor/prestatorilor care au asigurat condițiile de deplasare, cazare, hrană etc. a Președintelui României și a însoțitorilor;
 • Sursa finanțării acestor deplasări;
 • Motivele pentru care s-a ales ca locație pentru escală între zboruri mun. Sibiu;
 • Motivul pentru care Președintele României și însoțitorii acestuia au beneficiat de asigurarea cheltuielilor de deplasare, cazare, hrană, diurnă etc., în zilele în care nu au participat la nici un eveniment oficial;
 • Cine a beneficiat de plata din fondurile publice a costurilor de deplasare, cazare, hrană etc. și dacă acest lucru a fost realizat cu respectarea dispozițiilor legale;
 • Dacă Președintele României a delegat sau nu funcția de ordonator de credite în perioada vizată;
 • Motivul pentru care informațiile privind costurile deplasărilor efectuate de Președintele României au fost clasificate, dacă acesta constituie un temei legal pentru clasificarea acestor date și dacă persoana care a dispus acest lucru avea atribuții în acest sens”.