Angajații Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale care au murit și au fost răniți în Congo luptau sub comanda unui infractor celebru, sponsor al Bisericii Ortodoxe Române și „tătic” al unei organizații paramilitare care acționa în inima României.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi seară că doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în urma evenimentelor recente din Congo. Unul dintre răniți este în stare gravă. MAE nu a precizat circumstanțele în care aceștia au murit, însă ar fi vorba despre foști militari români care se aflau în Congo pentru a antrena armatele locale, aceștia fiind uciși de o grupare de rebeli. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că statul român nu este implicat în acest caz decât prin consultanță consulară. MAE a recomandat evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo.

https://www.turnulsfatului.ro/2023/01/18/numele-sibianului-horatiu-potra-legat-de-cel-al-mercenarilor-wagner-in-conflictele-din-africa-intr-o-ancheta-deutsche-welle-rdquo-mercenarii-romani-ai-lui-potra-pazesc-aeroportul-din-goma-rdquo-199769

Mercenarii români au mers în aceste zone periculoase din Congo pe bază de contracte private, pentru a antrena armata locală, sub comanda unui infractor celebru din România: Horațiu Potra. Fost mercenar în Legiunea Străină, Potra a fost acuzat în anul 2010 că a pus bazele unei organizații paramilitare, în centrul României.

În momentul arestării sale, Potra dormea cu pistolul sub pernă, iar comisarul Traian Berbeceanu, cel care l-a trimis după gratii, spunea că doar o minune a făcut ca descinderea să nu se transforme într-un măcel, în condițiile în care Potra era extrem de bine antrenat și era înarmat până în dinți.

Ulterior, presa a dezvăluit că Horațiu Potra sponsoriza Biserica Ordodoxă Română cu bani proveniți din surse dubioase.

Mercenarii români din Congo sunt foști militari care au lăsat armata din România, inclusiv foști luptători de la forțele speciale ale poliției. De asemenea, unii angajați MAI și MApN ar fi participat la misiuni, sub comanda lui Potra în timp ce ar fi fost, în acte, în concediu.