Tribunalul Brăila i-a dat dreptate, joi, 8 februarie 2024, caricaturistului Costel Pătrășcan, somând CJ Brăila să renunțe de îndată să mai folosească denumirea „Casa umorului desenat”, însă liderul PSD Francisk Chiriac refuză să respecte hotărârea, invocând faptul că o va ataca la Curtea de Apel Galați.

Caricaturistul Costel Pătrășcan a explicat situația, pe pagia sa de Facebook: „Lucrurile au fost așa:

-În 2016 Pătrășcan a venit cu ideea acestui proiect și cu numele propriu-zis (Muzeul Umorului) și i le-a prezentat președintelui Chiriac. Acesta din urmă a fost entuziasmat de proiect.

-În 2017 Chiriac a prezentat public „actul de naștere” al primului Muzeu al Umorului din România, cel de la Brăila.

-În anul 2019 CJ Brăila a aprobat o hotărâre privind înființarea Muzeului Umorului, ca secție a Muzeului Brăilei „Carol I”.

-În ianuarie 2022 Pătrășcan a declarat că „Muzeul Umorului este un proiect ratat, din cauza unor dispute cu administrația brăileană generate de un funcționar susținut politic, care a devenit jupânul culturii brăilene. Vorbim de haita politică, ce a încălecat inclusiv cultura, câtă mai e”.

Caricaturistul a fost dat afară din spațiul în care își avea atelierul de lucru de ani de zile, în Teatrul „Maria Filotti” – care se află în subordinea Primăriei conduse de Marian Dragomir (PSD) și a intrat pe lista neagră a administrației PSD. Pătrășcan și-a găsit un alt spațiu în Palatul Lyra, unde a fost invitat de reprezentanții Societății Filarmonice Lyra. Aceștia l-au sprijinit și pentru înființarea Muzeului Umorului ca inițiativă privată, cu fonduri provenind din donații, fără vreun leu din banul public.

-Pe 10 noiembrie a avut loc deschiderea oficială a Muzeului Umorului din Brăila, la Palatul Lyra.

În „micimea” sa, Pătrășcan, care știa că ideea i-a aparținut, a înregistrat la OSIM această marcă, împreună cu „Casa umorului desenat”.

Măria sa Francisk Chiriac a decis să meargă mai departe cu secția înființată la Muzeul „Carol I”, care timp de mai mulți ani nu s-a putut deschide. Că doar nu era să-l lase pe Pătrășcan să câștige! Chiriac a dat drumul noii secții a Muzeului Brăilei cu numele „Casa Umorului Desenat”, că Muzeul Umorului era deja luat.

https://www.facebook.com/patrascan/posts/pfbid02B8XY6GmAGt4fDGApds7QJPvs8D5hiL4Snoa1aCDx1hmrLHBHqNb1tAQbTxfjDTa5l

În „micimea” sa, Pătrășcan i-a transmis la modul public președintelui Consiliului Județean că a înregistrat la OSIM numele „Casa Umorului” și a cerut schimbarea denumirii secției respective.

Măria sa Chiriac și-a zis în sinea lui că nu-i dictează lui Pătrășcan ce să facă și n-a schimbat numele.

În „micimea” sa, Pătrășcan a acționat în judecată Consiliul Județean și Muzeul Brăilei. Prima instanță i-a dat câștig de cauza ieri, 8 februarie. Nici nu era greu de ghicit că se va întâmpla așa.

Măria sa Chiriac a anunțat astăzi că va continua procesul, pentru că există și alte căi de atac”.

„După cum știți, în octombrie 2022, am înființat la Braila Muzeul Umorului. Tot atunci am înregistrat la OSIM mărcile Muzeul Umorului și Casa Umorului.

În septembrie 2023, la aproape un an distanță, se naște, moșită de Consilul Judetean și Muzeul Brăilei, copia intitulată „Casa umorului desenat” (asta pentru a demostra că institutiile sus menționate se pricep mai bine decât mine la umor, fiindcă la administrație s-au făcut de râs).

Muzeul Umorului este conceptul meu, creat de mine, ajutat la punerea în practică de o mână de prieteni + voluntari, din donații și bani privați, în timp ce „Casa umorului desenat” are buget gras din buzunarul brăilenilor.

Dacă politicul brăilean a crezut că prin acest demers m-a călcat în picioare, astăzi (joi, 8 februarie 2024 – n.red.) justiția a făcut dreptate: se interzice celor două instituții folosirea denumirii de Casa umorului desenat!”, a scris Costel Pătrășcan, pe pagina sa de Facebook.