Mai mulți indivizi care vindeau droguri sau ofereau „pe caiet” elevilor, apoi îi terorizau ca să achite datoriile, au fost capturați de DIICOT. În aceeași zi, procurorii au reținut mai mulți indivizi care plasau droguri în cluburi și cazinouri.

La data de 18.02.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus reținerea a 4 inculpați, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive și șantaj.

„S-a reținut că, în luna ianuarie 2023, doi dintre inculpați și un suspect, au constituit pe baza relațiilor de rudenie, un grup infracțional organizat, la care au aderat alți patru suspecți ( care se sustrag urmăririi penale), scopul fiind săvârșirea infracțiunilor menționate anterior.

Membrii grupului infracțional, sub coordonarea unuia dintre inculpați și având sarcini stabilite de acesta au acționat pe două paliere distincte, unul de procurare și transport, având în subsidiar vânzarea, iar cel de-al doilea de distribuție, în special în zona unităților de învățământ.

Din probele administrate în cauză a rezultat că inculpații și suspecții, în mod repetat, au comercializat atât în zona unui club din municipiul Petroșani cât și cu ocazia unor evenimente private droguri de risc (canabis și rezină de canabis), droguri de mare risc (3-CMC, cunoscut drept cristal, ecstasy și cocaină), precum și substanțe psihoactive (2MMC), cu sume cuprinse între 100 și 500 lei pentru o doză. Printre cumpărători au fost și minori, unii dintre aceștia fiind folosiți la vânzarea drogurilor în schimbul unor cantități pentru consum propriu.

Cu privire la unul dintre inculpați s-a reținut faptul că a vândut unei minore o cantitate de cristal  pe datorie, după care i-a cerut să-i achite zilnic sume de bani cu titlul de dobândă amenințând-o că în caz contrar va avea de suferit atât ea cât și membri de familie.

În cursul zilei de ieri, au fost puse în aplicare 10 mandate de percheziție domiciliară în județul Hunedoara fiind identificate și ridicate cantități de droguri de risc (canabis), porționate și ambalate, droguri de mare risc (cristal), telefoane mobile, grindere și cântare electronice, obiecte purtătoare de urme de substanță, precum și alte mijloace de probă.

A fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Hunedoara cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile”, a precizat DIICOT.

În aceeași zi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus reținerea a 5 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept și fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Din materialul probator administrat în cauză a reieșit faptul că, în perioada iulie 2023 – ianuarie 2024, aceștia au vândut, în mod repetat, droguri de mare risc (cristal) și substanțe psihoactive (2MMC), către consumatori din județul Buzău, cu sume cuprinse între 150 și 250 lei pentru o doză. Doi dintre inculpați au acționat preponderent în zona unor cluburi și cazinouri , vânzarea substanțelor interzise realizându-se in incinta sau în imediata apropiere a acestora.
De asemenea, unul dintre inculpați a fost depistat în seara de 17.02.2024  în municipiul Buzău, în timp ce deținea o cantitate de cristal (3-CMC, drog de mare risc) în scopul comercializării.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza județelor Buzău și Brăila, au fost identificate și ridicate cantități de droguri risc și mare risc (cristal și comprimate cu substanța activă alprazolam), telefoane mobile precum și alte mijloace de probă.
A fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Buzău, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.