Tavi Perțea, un polițist care face furori pe internet cu sfaturi utile pentru participanții la traficul rutier susține că a fost amenințat de „Doctorul de permise”, instructorul auto care a lăsat o cursantă a școlii sale de șoferi să calce un pieton.

„Instructorul auto care a lăsat eleva singură în mașină, iar aceasta a încurcat pedalele, provocând un accident șocant, îmi transmite ,,amenințări,, pentru că am îndrăznit să public imaginile! Imediat vine răspunsul meu. (…) Doctorul de Permise, implicat în accidentul șocant, mă amenință cu procese pentru că mi-am permis să public imaginile”, a explicat polițistul-vlogger Tavi Perțea, pe paginile sale de pe mai multe rețele sociale.

https://www.facebook.com/taviperteavlog/videos/1363441417640573

Pe de altă parte, instructorul care a lăsat o cursantă neexperimentată singură la volan, iar aceasta a comis un accident grav, susține că imaginile postate de Tavi Perțea în spațiul public ar fi fost „personale” și că publicarea filmării cu infracțiunea i-ar fi încălcat dreptul la viața privată.

„După cum ați aflat din mediul online, am fost parte a unui regretabil ACCIDENT de circulație, în urma căruia o fată are nevoie de îngrijiri medicale și pagube materiale.
Videoul, pe care probabil l-ați văzut, a fost trimis de mine DOAR agentului constatator…
Nu am dreptul să vorbesc, deocamdată despre cele întâmplate, întrucât s-a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Doar la finalizarea acestui dosar, și din respect pentru victime, voi putea comenta subiectul.

https://www.facebook.com/doctordepermise


Totuși, vreau sa amintesc câtorva persoane următoarele:

1: Divulgarea, fără drept, a unor informații, secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care ia cunoștință de acestea, se pedepseste cu închisoare de la o lună la un an, sau cu amendă, conform articolului 304 din Noul Cod Penal. De asemenea, prin publicarea în presă a unor informatii conținute de dosarul penal la un moment când acesta se află în faza urmăririi penale, se încalcă principiul confidențialității si prezumția de nevinovăție, putând fi acordate despăgubiri morale persoanei vătămate.

Codul de procedură penală prevede că dosarul de urmarire penală are caracter NEPUBLIC si nu poate fi consultat decât de avocatul părților și al subiectilor procesuali principali, pe tot parcursul procesului penal. Prin urmare, divulgarea în presă sau în alt mod a unor informații din dosarul de urmarire penală constituie o incalcare a principiului confidențialității si a prezumției de nevinovăție, putând fi sancționat penal si civil.

2: Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public stabileste că informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare sunt exceptate de la comunicarea publică, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvaluie surse

confidențiale ori se pun in pericol viața, integritatea corporală, sănătate unei persone în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare. Această excepție se aplica numai pe durata anchetei si nu poate fi invocată pentru a refuza accesul la informatii după finalizarea acesteia. De asemenea, legea prevede că nu constituie informații de interes public cele care aduc atingere dreptului la viața privată, onoarei, reputației sau demnității persoanei. Astfel, divulgarea de informații dintr-o anchetă penală in desfășurare, poate fi sanctionat penal, contraventional sau civil, în functie de gravitatea faptei si de prejudiciul cauzat.

3: Legea de protecție a datelor cu caracter personal se aplică si prelucrării datelor personale în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor sau al executării pedepselor. Această prelucrare trebuie sa respecte principille si drepturile prevazute de Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD) si Legea nr. 190/2018|31. Divulgarea de informații dintr-o anchetă penală in desfășurare poate încălca dreptul la viața privată și la protecția datelor personale ale persoanelor vizate, dacă nu există un temei legal pentru aceasta. Astfel, persoanele care divulgă date personale fără acord sau fără alt temei legal pot fi sancționate civil, contravențional sau penal, în funcție de gravitatea faptei. Persoanele ale căror date personale au fost divulgate în mod neautorizat pot solicita repararea prejudiciului moral sau material suferit și pot depune o plângere la Autoritatea National de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Drumuri bune!

Și vă rog să rețineți că e mai ușor să preveniți decât să reparați.

Oricât de multă legislație veți cunoaște, acest lucru nu va schimba o tragedie la care puteți fi părtași sau vinovați. Așa că energia voastră ar trebui sa fie canalizată înspre ce conduită să avem pentru a nu ajunge in punctul în care este prea târziu…

Ps: in urma unei discuții telefonice cu Diana Mihai, trebuie sa fac o precizare: mențiunile de mai sus nu fac referire sub nicio formă la presă sau televiziune. Acestea își fac treaba exact așa cum trebuie să o facă și au toată aprecierea mea”, a scris instructorul auto, pe pagina sa de Facebook, unde se menționează că este persoană publică.