Imaginile surprinse de camera de bord montată pe un autoturism demonstrează, încă o dată, în ce stadiu a ajuns societatea din România: un biciclist căzut într-o intersecție din Capitală a fost ocolit de mai mulți șoferi, care au admirat „peisajul” din mers și au continuat drumul, ca să nu întârzie la destinație.


„Biciclistul căzut după ce a derapat pe linia de tramvai e oarecum OK.
Acuza dureri la mâna dreaptă, pe care s-a sprijinit când a alunecat pe şine.
Probabil luxație.
Din zecile de şoferi care erau în intersecție, au coborât trei.
Ceilalți au ocolit, tacticoşi, ca să nu se ia sărăcia biciclistului pe anvelopele bolizilor lor şi s-o ducă, Doamne, fereşte!, la ei în garaj”, este mesajul care însoțea filmul postat pe o rețea de socializare.

Pe lângă aspectul moral, există și un altul, de ordin penal. În Codul Penal, care nu pedepsește nesimțirea, ci infracțiunile, se precizează: „Infracţiuni privind obligaţia de asistenţă a celor în primejdie – Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate
(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa”.