Daniel Buzamăt, directorul de la Drumuri și Poduri Vaslui care a fost prins cu șpaga ascunsă în frigider, rămâne la răcoare, alături de colegul de dosar.

„Verifică şi constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv, luată față de: inculpatul BUZAMĂT DANIEL şi inculpatul CĂLIN GICĂ. Menţine măsura arestului preventiv luată faţă de inculpaţii Buzamăt Daniel şi Călin Gică, care urmează să fie verificată periodic în termenul de 30 de zile. Cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului. Constată că inculpaţii Buzamăt Daniel şi Călin Gică au fost asistaţi de avocaţi aleşi. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare”, a decis instanța, săptămâna aceasta.

Pe 28 februarie, directorul acuzat de luare de mită și abuz în serviciu a fost trimis în judecată de DNA, alături colegul de dosar.

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 68/VIII/3 din 25 ianuarie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

BUZAMĂT DANIEL, director al Societății pentru Lucrări de Drumuri și Poduri (S.L.D.P.) REISER SA Bârlad, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită, în formă continuată,
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și

C.G., la data faptelor administrator al S.C. GIPETROVAS BEST HOLDING S.R.L., pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată,
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

De asemenea, a mai fost trimisă în judecată și S.C. GIPETROVAS BEST HOLDING S.R.L., pentru comiterea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 01.03.2022 – 20.05.2022, inculpatul Buzamăt Daniel, în calitatea menționată mai sus, în mod indirect cât și direct, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar (martor în cauză), de la omul de afaceri cercetat în prezenta cauză, suma totală de 100.000 lei (două tranșe a câte 50.000 lei), în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
De precizat este faptul că cele două sume de bani (a câte 50.000 lei fiecare), la sugestia inculpatului Buzamăt Daniel, ar fi fost depuse una într-un frigider aflat din biroul său, iar cealaltă, în autoturismul personal.
Concret, inculpatul ar fi primit suma de 100.000 lei, în contextul încheierii între S.L.D.P. REISER SA Bârlad și S.C. GIPETROVAS BEST HOLDING S.R.L., administrată de către celălalt inculpat, a două contracte de prestări servicii, ce vizau asfaltarea unei suprafețe de 1.600 mp de teren, ce aparținea acestuia din urmă.
În realitate, cu „permisiunea” inculpatului Buzamăt Daniel, ar fi fost asfaltată o suprafață de teren de 4.725 mp fiind folosită în plus o cantitate de 236 tone asfalt, față de cea menționată în documentele contabile ale celor două societăți.
Ca urmare a acestor demersuri, S.L.D.P. REISER SA Bârlad ar fi fost prejudiciată cu suma de 280.794 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor prestate în legătură cu cele 236 tone asfalt, livrate în plus și neachitate.
S.L.D.P. REISER SA Bârlad s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată mai sus.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri ce aparțin celor trei inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”, a precizat DNA.