Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în urmă cu puțin timp: acuzațiile lansate de Clotilde Armand în spațiul public au avut drept scop influențarea anchetei și discreditarea procurorilor care o investighează pentru că și-ar fi dat singură prime.


Comunicat de presă privind apărarea independenţei procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti şi a reputaţiei profesionale a procurorului de caz

Raportat la afirmațiile apărute pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, preluată apoi în mass media, precum și solicitarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii împuternicește Biroul de informare publică și relații cu mass media să aducă la cunoştinţă publică următoarele:

1. Afirmațiile în serie, formulate de un primar de sector prin care se insinuează subordonarea politică a unor procurori care instrumentează o cauză penală care îl privește, vizează în mod direct atât colectivul de procurori al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, în general, cât și procurorul de caz, în particular. Aceste alegații nu doar că depășesc limitele comunicării publice, ci sunt de natură a încălca independența procurorilor din cadrul acestei unități de parchet și reputația profesională a procurorului de caz.

2. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat toate aceste aspecte în ședința secției din data de 14 martie 2024 și, consecutiv, reiterează solicitarea adresată participanților la competiția electorală ce urmează a avea loc în acest an să dea dovadă de echilibru în exprimarea publică și să utilizeze instrumentele judiciare, suficiente să asigure garanții procesuale de natură să conducă la un proces echitabil.

Ce a spus Clotilde Armand, în urmă cu trei zile:

„Probabil știți, sunt acuzată de fostul primar PSD (Diamante) că aş fi fost remunerată ilegal cu 2.500 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupţie la Primăria Sectorului 1. Am respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene şi am contestat în instanţă raportul ANI. Apropos, în acelaşi timp în care au schimbat judecătorii, “Noaptea ca hoții!”, m-au sunat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 că se schimbă calitatea de suspect în inclupat (exact în timpul în care avocatul pleda în speța despre care v-am zis mai jos). Campania electorală începe mâine, iar Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au nevoie de știri cu primarii USR care să fie filmați în fața parchetelor și să fie atacați în prime-time de televiziunile de casă. Poate lumea nu vede ce dezastru economic patronează și ce tunuri financiare se dau în România. Oamenii nu mai pot fi mințiți cu astfel de montaje mediatice!

Să vă spun ceva și despre modul profund defectuos în care s-a derulat ancheta. Nu am vrut să scriu nimic despre acest lucru, eram curioasă până unde vor merge.

❌ Au schimbat trei procurori până au găsit pe cineva care să semneze actele de acuzare împotriva mea.

❌ Cel care conduce ancheta este un polițist care a promovat anul trecut în timpul anchetei de la Poliția Sectorului 1 la Poliția Capitalei.

❌ Avocații mei au cerut informații de la procuror despre aceste schimbări. Nu am primit niciun răspuns!

❌ Am făcut plângeri la șefii din Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 și din Parchetul General cum este posibil să fie schimbați, fără nicio explicație, procurorii de caz? Nu am primit niciun răspuns!

❌Am făcut plângeri și la Inspecția Judiciară. Niciun răspuns!

❌ Se pregătesc să termine rapid rechizitoriul și să mă trimită în judecată până pe 9 iunie. Oamenii nu mai pot fi mințiți cu astfel de montaje mediatice.

PS: Marcele, Nicule…. Haideți să ne judecăm în instanță cât mai rapid cu aceste dosare electorale deschise de voi. Fricoșilor. Acuzațiile nu se mai susțin încă din timpul verii, iar ancheta s-a șubrezit în ultimele luni. Toți martorii audiați -unii chiar din PSD- PNL, unii din Prefectură (care a dat aviz de legalitate pe dispoziții), unii de la Direcția Juridică – au declarat că dispozițiile sunt legale și că nu este nimic în neregulă”.