La patru ani de la comiterea faptelor, medicul Sorin Constantin Păun, soțul consilierei prezidențiale Diana Loreta Păun, a fost acuzat, oficial, de purtare abuzivă, după ce a înțepat în piept un doctor cu un instrument folosit la o pacientă infectată cu virusul hepatitei C.

Deși existau aproape 20 de martori oculari și probe indubitabile încă din anul 2020, astăzi, 15 martie 2024, procurorii au anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale față de medicul Sorin Păun, soțul consilierei lui Klaus Iohannis.
Conform legii, „Acţiunea penală se pune în mişcare de procuror, prin ordonanţă, în cursul cercetării penale, de îndată ce se constată că există probe din care rezultă motive întemeiate de a crede că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există vreunul dintre cazurile de împiedicare prevăzute la art. 16 alin. (1) (Fapta constituie infracţiune numai dacă a fost săvârşită cu forma de vinovăţie cerută de legea penală)”.

Comunicatul Parchetului:

Punerea în mișcare a acțiunii penale față de un medic cercetat pentru comiterea infracțiunii de purtare abuzivă

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unui medic sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, prevăzută de art. 296 alin. (1) și alin. (2) teza aII-a Cod Penal raportat la art. 193 alin. (2) Cod Penal.

În fapt, s-a reținut că la data de 06.03.2020, aflându-se la Spitalul Clinic de Urgență București, în timp ce efectua o intervenție chirurgicală asupra unei paciente, în calitate de medic chirurg la Secția Chirurgie II din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpatul a adresat injurii și expresii jignitoare medicilor din cadrul echipei operatorii. Pe parcursul intervenției chirurgicale, inculpatul a înțepat cu electrocauterul scos din plaga pacientei un medic din echipa operatorie, provocându-i leziuni care au necesitat 1-2 zile de îngrijiri medicale.

Întrucât pacienta era pozitivă pentru virusul VHC (hepatită tip C), persoana vătămată a raportat evenimentul responsabilului de medicina muncii, fiind îndrumată către Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș pentru prescrierea unui tratament profilactic”.

Nevasta, mâna dreaptă a lui Iohannis

Doctorul anchetat timp de patru ani în dosarul în care existau încă din 2020 aproape 20 de martori oculari și probe extrem de solide este soțul consilierei pe Sănătate a președintelui Klaus Iohannis.

„Dr. Diana Loreta Păun a fost numită Consilier de Stat la data de 1 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019 a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial. Dr. Diana Loreta Păun (n. 1968) este absolventă a Facultăţii de Medicină şi doctor în Medicină a Universității de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti. Este medic primar endocrinolog și conferențiar universitar la Disciplina Endocrinologie a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”. A lucrat în cadrul  Institutului Național de Endocrinologie “C.I.Parhon” ca medic, cercetător, cadru didactic, iar în perioada 2006-2015 ca manager”, se precizează pe site-ul Administrației Prezidențiale.