Monica-Delia Adăscăliței – consiliera PNL pusă manager salvator la spitalul din Botoșani în care o pacientă gravidă a fost ucisă de indiferența medicilor – a fost reținută de procurori, pentru luare de mită și trafic de influență.

Penelista Adăscăliței a fost numită manager al Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani după cazul înfiorător al Alexandrei Ivanov, gravida de 26 de ani lăsată de medici să moară sufocată de un edem pulmonar cauzat de „procesele de putrefacție intra-uterină”.
Prezentată drept o salvatoare a instituției și o profesionistă desăvârșită, consiliera PNL a profitat din plin de moartea Alexandrei și de faptul că i s-a dat mână liberă după scandalul generat de uciderea gravidei.


„În lunile octombrie și decembrie 2023, inculpata Adăscăliței Monica-Delia, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit direct sau prin intermediari, de la trei persoane (din care doi subalterni) sume de bani, cuprinse între 5.000 lei – 10.000 lei, pentru:
– a aproba angajarea unei persoane în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani pe un post de medic cu competențe limitate,
– a aproba transferul unei persoane din cadrul unei unități medicale din orașul Săveni la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,
– a-și exercita o presupusă influență pe care ar fi pretins că o are asupra subordonaților săi și pe care ar fi promis că-i va determina să încheie cu o persoană un contract de prestări servicii medicale. Influența s-ar fi dovedit una reală, persoana respectivă începându-și activitatea la începutul lunii noiembrie 2023, în baza unui contract de prestări servicii, încheiat pe o perioadă determinată”, a precizat Direcția Națională Anticorupție, în urmă cu puțin timp.

În același dosar sunt inculpați mai mulți medici și șefi din sistemul sanitar, iar penelista Adăscăliței a fost acuzată, oficial, de trafic de influență și luare de mită. Ea va fi escortată astăzi în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă, iar dacă instanța va admite cererea procurorilor DNA Monica Delia Adăscăliței ar putea fi păzită chiar de soțul ei, care este angajat al Penitenciarului Botoșani.