Finii fostului edil al Mangaliei, Zanfir Iorguș, considerați unii dintre cei mai prosperi afaceriști din orașul de pe litoral, au fost obligați de instanță să plătească pentru muzica ascultată în hotelul pe care îl dețin.

Firma Eco Corsa SRL, deținută de soții Remus și Liliana Daniela Becheru, a fost obligată, ieri, de instanță, să plătească pentru muzica difuzată în Hotelul Corsa din Mangalia.

Procesul a fost deschis de Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR), care este organismul de gestiune colectivă a drepturilor conexe drepturilor de autor cuvenite producătorilor de muzică din România.

Cererea a fost depusă în urmă cu un an, iar ieri judecătorii au decis: „Admite în parte cererea precizată. Obligă pârâta la: • plata remuneraţiei echitabile pentru comunicarea publică a fonogramelor în scop ambiental în cadrul punctelor de lucru deţinute în intervalul 01.01.2020 – 30.03.2023, în cuantum de 10.545 lei; • plata penalităţilor de întârziere pentru comunicarea publică a fonogramelor, calculate începând cu 01.01.2020 şi continuare până la plata efectivă a sumelor, în modalitatea prevăzută de Metodologie; După intrarea în vigoare a Legii nr. 69/2022, se vor calcula sub forma dobânzilor legale. • plata remuneraţiei, reprezentând drepturi patrimoniale cuvenite autorilor de opere audiovizuale pentru comunicarea publică a repertoriului de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale în spaţiile deţinute de pârâta cu orice titlu, pentru intervalul 01.01.2020 – 30.03.2023, în cuantum de 3.228 lei. • penalităţi de întârziere pentru neplata remuneraţiei aferente comunicării publice a operelor audiovizuale, penalităţi calculate începând cu 01.01.2020 şi continuare până la plata efectivă a sumelor, în modalitatea prevăzută de Metodologie; După intrarea în vigoare a Legii nr. 69/2022, se vor calcula sub forma dobânzilor legale. • actualizarea sumelor datorate cu titlu remuneraţiei cu rata inflaţiei până la data plăţii efective. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 3.220 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, apel care se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată în şedinţa din 26.03.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, de către grefa instanţei”.

Acesta nu este singurul proces al firmei Eco Corsa, care este deținută în procente egale de Remus și Liliana Daniela Becheru. Conform presei constănțene, Liliana Daniela Becheru nu este doar fina fostului edil al Mangaliei, Zanfir Iorguș, ci și sora lui Liviu Scarlat, un alt afacerist puternic.

Compania Eco Corsa SRL a dat în judecată Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Garda Naţională de Mediu, pentru anularea unui procesului-verbal şi exonerarea de la plata amenzii contravenționale. Potriviat publicației ziarulamprenta.ro, societatea a fost sancționată pentru construirea a două hoteluri pe taluzul Falezei Mangalia, care s-au edificat fără obținerea autorizației de mediu. Cerea formulată de cei afaceriști, înrudiți cu două dintre cele mai influente nume din sudul litoralului, a fost respinsă de magistrații Judecătoriei Mangalia, urmând să se judece apelul, înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța.