Mai multe corturi electorale montate în Sectorul 5 al Capitalei sunt adevărate pericole pentru pietoni și șoferi, acestea fiind amplasate fix înaintea zebrelor, de parcă cei care au dat autorizații vor să testeze frânele conducătorilor auto și norocul pietonilor.
Autorizațiile pentru corturile electorale din Sectorul 5 par a fi date de niște funcționari care habar n-au cum arată sectorul pe care îl administrează; sau municipiul pe care îl administrează, dacă autorizațiile au fost emise de Primăria Capitalei. Pe Calea Rahovei, în cele mai importante intersecții au fost montate corturi electorale chiar înaintea trecerilor de pietoni, așa că șoferii vor putea observa un pieton neatent abia când acesta ajunge pe capota autoturismului. Sau sub roți.
În fața Mall-ului Liberty, unul dintre corturi este amplasat fix până la bordură, așa că șoferii pot vedea pietonii doar atunci când aceștia pășesc pe carosabil. Deși în fața mall-ului este un platou de sute de metri pătrați, unde ar fi putut fi amplasate corturile, cei care au dat autorizații au ținut morțiș să le pună în fața zebrei, ca să vadă, probabil, câți pietoni vor muri loviți de mașini.
Culmea, un asemenea cort care pune în pericol pietonii este montat fix vizavi de Direcția Generală a Poliției Rutiere (Bd. Geprge Coșbuc, nr. 83-85), la „Piața de flori”, unde funcționează mai multe instituții subordonate Primăriei Sectorului 5. Încercând, parcă, să testeze norocul pietonilor și frânele șoferilor, politicienii au amplasat un cort înainte de trecerea de pietoni nesamaforizată, folosită zilnic de mii de persoane care au treabă la Evidența Persoanelor sau la cabinetele medicale.
Ce zice legea: „Amplasarea mijloacelor de publicitate
3.7.1. Prin publicitate în zona drumului se înţelege orice mijloc de afişaj care se adresează utilizatorilor drumului, indiferent de locul de instalare şi indiferent de caracterul acestuia: comercial, politic, electoral, religios sau de altă natură, care se amplasează în zona drumului public.
3.7.4.3. Se interzice obturarea vizibilităţii indicatoarelor rutiere prin amplasarea construcţiilor, instalaţiilor şi a celorlalte mijloace de publicitate, plantaţiilor rutiere şi a oricăror altor obstacole.
3.7.4.4. Se interzice amplasarea mijloacelor de publicitate pe zona de acţionare a indicatoarelor de presemnalizare a trecerilor pentru pietoni şi a locurilor frecventate de copii (indicatoarele rutiere fig. A22 şi fig. A23, conform SR 1848-1).
3.7.4.5. Se interzice amplasarea mijloacelor de publicitate în curbe şi în intersecţiile la nivel ale căilor de comunicaţie, în interiorul sensurilor giratorii, în ampriza şi în zonele de siguranţă, precum şi pe suprafeţele de teren destinate asigurării vizibilităţii în curbe şi în intersecţii.
3.7.5. În afara localităţilor, panourile publicitare se amplasează la distanţe de minimum 7,0 m faţă de marginea îmbrăcămintei rutiere aferentă drumului (partea carosabilă + banda de încadrare +acostamentul consolidat) şi la distanţe de minimum 100 m unul faţă de celălalt, excepţie făcând panourile de dimensiuni mici [maximum 0,8 x 1,2 m] amplasate pe stâlpii electrici şi mijloacele de semnalizare aferente staţiilor de distribuţie a carburanţilor.
Panourile de dimensiuni mici [maximum 0,8 x 1,2 m] amplasate pe stâlpii electrici se montează în afara gabaritului platformei drumului.
Mijloacele de publicitate tip totem, care afişează preţurile, aferente staţiilor de distribuţie a carburanţilor, se vor amplasa, obligatoriu, în afara zonei de siguranţă a drumului public.
3.7.6. În localităţi, panourile publicitare se amplasează astfel:
– la distanţa de minimum 4,0 m faţă de marginea îmbrăcămintei rutiere (parte carosabilă + bandă de încadrare+ acostamentul consolidat) – în cazul în care nu există trotuar;
– la distanţa de minimum 1,0 m faţă de limita dinspre drum a spaţiului verde existent între drum şi trotuar, fără a împiedica circulaţia pietonilor. Înălţimea de amplasare a panourilor, în aceste cazuri, va fi de minimum 2,5 m faţă de cota trotuarului;
– la o distanţă de minimum 25 m unul faţă de celălalt.
Excepţie fac panourile publicitare de dimensiuni mici [maximum 0,8 x 1,2 m] amplasate pe stâlpii electrici şi mijloacele de semnalizare aferente staţiilor de distribuţie a carburanţilor.
Panourile publicitare de dimensiuni mici [maximum 0,8 x 1,2 m] amplasate pe stâlpii electrici se montează în afara gabaritului platformei drumului.
3.7.7. Dimensiunile maxime ale panourilor publicitare care pot fi instalate în cadrul zonei de protecţie sunt:
– maximum 8,0 x 4,0 m – în afara localităţilor;
– maximum 4,0 x 3,0 m – în localităţi;
– maximum 0,8 x 1,2 m – amplasate pe stâlpii electrici”.