Consiliului Superior al Magistraturii decide, astăzi, dacă judecătoarea acuzată că îl favorizează pe șoferul ucigaș Vlad Pascu va fi sau nu suspendată din funcție.

Începând cu ora 10.00, Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM analizează cazul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia, care a fost acuzată că refuzat în dosarul ucigașului drogat Vlad Pascu să schimbe încadrarea juridică a faptei în omor calificat și că a umilit atât victimele, cât și părinții îndoliați.

„Pe durata procedurii disciplinare, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare, dacă exercitarea în continuare a funcţiei ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

Hotărârea prin care s-a dispus suspendarea din funcţie se redactează, obligatoriu, la momentul pronunţării şi se comunică, de îndată, în scris, judecătorului sau procurorului vizat. Până la data comunicării hotărârii judecătorului sau procurorului vizat, aceasta nu produce efecte în ceea ce priveşte cariera şi drepturile acestuia. Măsura suspendării poate fi reevaluată oricând pe durata judecării acţiunii disciplinare, până la pronunţarea hotărârii de către secţia corespunzătoare. Hotărârea prin care se dispune suspendarea din funcţie poate fi atacată cu contestaţie în termen de 5 zile de la comunicare de către judecătorul sau procurorul suspendat din funcţie. Competenţa soluţionării contestaţiei aparţine Completului de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din care nu pot face parte membrii cu drept de vot ai Consiliului Superior al Magistraturii. Contestaţia se soluţionează de urgenţă şi cu precădere şi nu suspendă executarea hotărârii secţiei Consiliului Superior al Magistraturii. Hotărârea instanţei este definitivă”, este articolul în baza căruia va fi analizat cazul judecătoarei din Mangalia