Marius Crăciun, considerat sponsorul neoficial al lui „Pinalti”, care a fost condamnat la 15 ani de pușcărie pentru fapte grave, a fost eliberat înainte de termen, de Judecătoria Vaslui. Procurorii DNA au atacat, însă, hotărârea.

Marius Crăciun a fost dovedit ca autor a 15 infracțiuni, printre care: lovire sau alte violenţe, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii şi ordinii publice, instigare la abuz în serviciu, constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi cumpărare de influenţă. Prin contopirea pedepselor, a ajuns la o condamnare de 15 ani, iar zilele trecute, individul aflat în pușcărie din 2013 a solicitat liberarea condiționată. Iar Judecătoria Vaslui i-a admis cererea.

„Admite cererea petentului Craciun Marius şi propunerea de liberare condiţionată. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Crăciun Marius (…) anterior executării integrale a pedepsei de 15 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 43/06.03.2023 a Tribunalului Vaslui, mandat de executare nr. 71/04.05.2023. Atrage atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor privind revocarea liberării condiţionate. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Constată că petentul a fost asistat de apărător ales. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, este decizia atacată deja de procurorii DNA.

Comunicatul DNA, într-un dosar în care Crăciun a primit 10 ani de pușcărie:

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, inculpatul Crăciun Marius a inițiat un grup infracțional organizat pe care l-a constituit împreună cu inculpatul Varga Florin-Irinel. La acest grup au aderat, în diferite perioade de timp și inculpații Bârlădeanu Cosmin Dragoș, Cristea Eduard – Vasile, Simion Nadina, Andrieț Mircea, Varga Cosmin, Nicula Constantin Claudiu și Fichitiu Andrei Ștefan.
Gruparea infracțională și-a desfășurat activitatea infracțională prin intermediul a trei firme: SC ROMSPEED DOWNSTREAM SRL, SC ROMEST ONE SPEDITION SRL și SC FOCUS PETROIL SRL.
Scopul grupării a fost săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală prin derularea unor ample operațiuni de achiziții intracomunitare de combustibili și comercializarea acestora pe piața internă, fără plata TVA și a accizelor datorate bugetului de stat, fapte ce au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro).

Marius Crăciun


Pentru a-și însuși sumele de bani reprezentând TVA colectată în urma livrărilor de motorină către agenți comerciali din țară, au fost înregistrate în contabilitatea societăților folosite de grupare, facturi de achiziție fictive sau alte operațiuni fictive, respectiv creditarea societăților cu sume importante de bani și retragerea ulterioară de numerar din conturile societății cu diferite justificări nereale.
Inculpații Popa Florian Gheorghe și Purice Victor, în cursul procesului penal au făcut afirmații necorespunzătoare adevărului atât cu privire la relațiile comerciale derulate cu SC ROMEST ONE ESPEDITION SRL și SC FOCUS PETROIL SRL, cât și cu privire la persoanele din cadrul societăților partenere cu care au ținut legătura și cu care au negociat livrările de motorină.
S-a dispus aplicarea măsurii sechestrului asigurator cu privire la suma de 74.500 euro identificată ca aparținând inculpaților Simion Nadina și Crăciun Marius, sumă consemnată la o bancă comercială pe numele inculpatei Simion Nadina”.