Capturat cu greu, după ce a fugit din țară umilind Poliția Română, serviciile de informații, Vama și Poliția de Frontieră, primarul penal Cătălin Cherecheș a început să aibă alergie la zăbrele și, fiindcă îl strânge celula, a cerut să ispășească pedeapsa într-un regim mai blând.

Pușcăriașul Cătălin Cherecheș, fostul primar pentru libertatea căruia s-a oferit șpagă unei judecătoare, nu mai suportă regimul de detenție actual și dorește unul mai blând, corespunzător statutului său de fost edil.

Articolul invocat de primarul penal:

Regimurile de executare a pedepselor privative de libertate – Stabilirea regimului de executare a pedepselor privative de libertate –
Art. 39.

(1) Regimul de executare a pedepsei privative de libertate se stabileşte de către comisia prevăzută la art. 32 la prima întrunire a acesteia, după terminarea perioadei de carantină şi observare sau după aplicarea regimului provizoriu.

(2) La stabilirea regimului de executare se au în vedere următoarele criterii:

a) durata pedepsei privative de libertate;

b) gradul de risc al persoanei condamnate;

c) antecedentele penale;

d) vârsta şi starea de sănătate ale persoanei condamnate;

e) conduita persoanei condamnate, pozitivă sau negativă, inclusiv în perioadele de detenţie anterioare;

f) nevoile identificate şi abilităţile persoanei condamnate, necesare includerii în programe educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială;

g) disponibilitatea persoanei condamnate de a presta muncă şi de a participa la activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională.

(3) Decizia de stabilire a regimului de executare a pedepselor privative de libertate se comunică persoanei condamnate împreună cu menţionarea căii de atac existente şi a termenului de exercitare a acesteia. Împotriva modului de stabilire a regimului de executare, persoana condamnată poate formula plângere la judecătorul de supraveghere a privării de libertate, în termen de 3 zile de la data la care i s-a comunicat decizia de stabilire a regimului de executare a pedepselor privative de libertate.

Condamnat pe 24 noiembrie 2023 la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Cherecheș a reușit să iasă din țară, deși se afla sub control judiciar. Fostul primar al municipiului Baia Mare a fost reținut la data de 28 noiembrie 2023 de poliție, în orașul german Augsburg, iar în luna martie a.c. a fost extrădat, pentru a executa pedeapsa.