Fostul șef SRI Florian Coldea și soția acestuia, care preda sub acoperire la SNSPA, au declarat niște venituri bizare, obținute din chirii.
Conform declarațiilor de avere depuse de Florian Coldea în 2015 și 2017, fostul șef al Serviciului Român de Informații deținea, singur, un imobil dobândit în 2005, dar și un imobil cumpărat împreună cu soția, Ioana Dorina Coldea, în perioada 2006-2008.
În aceleași declarații de avere se menționează faptul că, anual, Florian Coldea și soția lui încasau 7.500 de lei, din închirierea unui apartament.
Suma respectivă este trecută și în dreptul lui Florian Coldea, și în dreptul soției, fapt ce sugerează că veiturile ar proveni de pe urma imobilului deținut în proporții egale de cei doi.
Deci, teoretic, 15.000 de lei, în total.
Un calcul simplu (15.000 de lei / 12 luni) demonstrează că apartamentul cu o suprafață de aproape 129 de metri pătrați era închiriat cu 1.250 de lei pe lună. Adică 250 de euro pe lună.
În condițiile în care în București unii plătesc 250 de euro pe lună pentru o garsonieră situată într-un cartier mărginaș, este extrem de bizar de ce ofițerii SRI Dorina și Florian Coldea au acceptat o asemenea chirie, pentru un apartament de 129 de metri pătrați.
Luând în calcul varianta ca cei care plăteau chirie ar fi fost niște apropiați, soții Coldea puteau încheia un contract de comodat, pentru a evita plata impozitelor.
Însă au preferat să susțină, la ANAF, că încasează 250 de euro pentru închirierea unui apartament de 129 de metri pătrați.
Enigma chiriei ar putea fi elucidată chiar de ANAF, instituție care, teoretic, are acces la istoricul tranzacțiilor bancare ale proprietarilor Dorina și Florian Coldea, dar și la cele ale chiriașului misterios care figurează în actele de la ANAF că plătește o chirie de 250 de euro, pentru un apartament de 129 mp.
Recent, YEET.ro a dezvăluit că Dorina Ioana Coldea susține, pe site-ul Facultății de Comunicare, unde este profesoară, că nu are alte activități în afara celor didactice de la SNSPA. Deși în declarația de avere a soțului general scrie altceva: că este angajată la SRI.
Comunicatul DNA, referitor la gruparea condusă de generalul SRI Florian Coldea:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.
În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro.
In cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, inculpații vor depune o cauțiune în valoare de 500.000 lei (stabilită față de cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție”.