Șeful DSU a obținut rejudecarea dosarului care viza mai multe reportaje difuzate în timpul pandemiei de Covid-19 de postul România TV și a câștigat despăgubiri de 10.000 de euro.

Mai multe reportaje difuzate de postul România TV în timpul pandemiei de Covid-19 au stat la baza unui proces deschis de șeful DSU, Raed Arafat, care s-a considerat calomniat și acuzat pe nedrept de anumite acțiuni.
În 2021, Arafat a câștigat procesul, însă instanța superioară a anulat hotărârea. „Admite în parte acţiunea. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 5000 euro daune morale. Obligă pârâta la plata către reclamanta a sumei de 100 lei taxă de timbru. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare, apel care se va depune sub sancţiunea nulităţii la tribunal. Pronunţată prin grija grefei la 02.12.2021”, a decis Tribunalul București.

Ulterior, Curtea de Apel București a hotărât: „Respinge, ca nefondat, apelul principal formulat de reclamant. Admite apelul incident formulată de pârâtă. Schimbă în tot sentinţa civilă nr. 1833/02.12.2021, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a III- a Civilă în sensul că: Respinge cererea de chemare în judecată, ca nefondată. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin grija grefei, azi, 20.12.2022”.

La momentul respectiv, postul RTV a realizat și o emisiune în care preciza că a câștigat lupta cu Arafat. „Raed Arafat a pierdut procesul intentat România TV. Judecătorii Curții de Apel au decis: emisiunile postului nostru din timpul pandemiei, în care erau demascate MANIPULĂRILE lui Arafat au fost corecte. Acuzatiile de fake news la adresa postului nostru au fost desfiintate de instantă!”, afirma RTV.

Luna trecută, însă, aceiași judecători de la Curtea de Apel București au rejudecat procesul și nu numai că i-au dat câștig de cauză lui Arafat, ci au și majorat despăgubirile acordate: „Respinge apelul incident declarat de apelanta pârâtă, ca nefondat. Admite apelul declarat de apelantul reclamant. Schimbă în parte sentinţa civilă apelată în sensul că: Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 50.000 lei cu titlul de daune morale. Menţine în rest sentinţa civilă. Obligă apelanta pârâtă să plătească apelantului reclamant suma de 50 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată în condiţiile art.396 alin.2 cpc, astăzi, 07.06.2024. Document: Hotarâre 659/2024 07.06.2024”.