Premierul României, Marcel Ciolacu, susține că nu au existat victime ale erorilor aparatelor DrugTest, contrazicând, astfel, o hotărâre judecătorească dată recent în cazul artistei Xonia, rezultatele analizelor de laborator și ordonanța Parchetului, de clasare a dosarului penal!

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, astăzi, că nu au existat niciodată cazuri în care șoferii să fie lăsați fără permis în mod ilegal, din cauza unor rezultate fals pozitive ale dispozitivelor DrugTest – infirmând, astfel, o hotărâre judecătorească dată în urmă cu două săptămâni, în cazul artistei Xonia.
Întrebat despre cazurile în care şoferilor li se ridică permisul pentru că au luat o pastilă de răceală, premierul Ciolacu a răspuns: „Nu s-a întâmplat până acum acest lucru! Dumneavoastră puneţi o întrebare ca şi cum s-ar întâmpla acest lucru. Joi vom lua măsurile ca acest lucru să nu se întâmple”.

Declarația lui Marcel Ciolacu contrazice o hotărâre judecătorească dată în urmă cu două săptămâni, în dosarul artistei Xonia.
Artista Xonia, pe numele ei real Loredana Sachelaru, a fost declarată nevinovată, după ce a fost cercetată penal timp de un an, pentru că ar fi condus sub influența drogurilor. În realitate, ea luase niște medicamente.
„Solutia pe scurt: În temeiul art. 318 alin. 15 C.proc.pen., admite cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti şi confirmă soluția de renunţare la urmărirea penală cu privire la infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. (2) C.pen. În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei la data de 14.06.2024”, a decis instanța.

„La data de 23 iunie 2023, în jurul orei 04:00, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Brigada Rutieră, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au procedat la oprirea unui autovehicul condus de către o femeie, pe o stradă din sectorul 2. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că persoana care conducea autovehiculul se afla sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor interzise, dar și că nu avea dreptul de a conduce pe teritoriul României. În acest context, a fost deschis dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 336 alin.2 și art. 335 alin.2 din Codul Penal, aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2″, se preciza în comunicatul Poliției, după ce vedeta a fost testată cu dispozitivul DrugTest.

Referitor la situația scandaloasă în care a fost pusă, din cauza erorii aparatului DrugTest, avocata Xoniei declara, la emisiunea lui Cătălin Măruță, că artista va cere despăgubiri Poliției Române. Katia Cicală, avocata Xoniei: „Contrar așteptărilor organelor de cercetare, la rezultatul problelor prelevate de la Xonia rezultatul a fost zero. Aceasta nu a consumat alcool, nu a consumat cocaină. A avut luni în care a fost la limita depresiei. Plângea. Se temea să nu o aresteze. Atât de agresivă a fost opinia publică și oamenii pentru că au vorbit urât la adresa ei. I-au trimis tot felul de mesaje drogato, bețivooo. (…) Este revoltător faptul că un test folosit oficial în România poate să arate substanță activă cocaină prezentă în organism, iar rezultatele de sânge nu. Ceea ce înseamnă că acest aparat nu este conform sau nu reflectă realitatea. Sau marja de eroare este atât de mare, încât o mare parte din rezultate sunt contrare realității”.