Comisarul șef de la Crimă Organizată încătușat de DNA pentru că a vândut interceptări din dosarul unui afacerist a lucrat, până anul trecut la… DNA! Însă procurorii au „uitat” să menționeze că ofițerul care vindea secrete din dosare a avut acces la informații extrem de importante, din spețele instrumentate de DNA.
Marius Coriolan Andrica, reprezentant de vază al Poliției Române, nu s-a speriat când a fost condus la sediul Direcției Naționale Anticorupție, fiindcă acolo a lucrat până anul trecut. Așa că era familiarizat cu procurorii și cu birourile, unde aplica, evident, legea.
Faptul că ofițerul IGPR de la Combaterea Crimei Organizate a fost om de încredere al procurorilor DNA este demonstrat chiar de declarațiile de avere ale acestuia. Însă, din motive necunoscute, DNA a uitat să precizeze că cel arestat a fost om de încredere al instituției și a avut acces la informații din dosare grele.
Comunicatul DNA, despre fostul ofițer DNA:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 24 iulie 2024 față de ANDRICA MARIUS CORIOLAN, comisar șef de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în formă continuată, și transferul neautorizat de date informatice.
În ordonanța procurorilor se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie-iunie 2024, inculpatul Andrica Marius Coriolan, în calitate de ofițer de poliție în cadrul Direcției de combatere a criminalității organizate, Brigada de combatere a criminalității organizate București, Serviciul de combatere a criminalității organizate Ilfov, fiind delegat să efectueze cercetări într-un dosar penal, în scopul obținerii de foloase necuvenite pentru o altă persoană, martor în cauză, ar fi pus la dispoziție înregistrări ale discuțiilor purtate de un fost partener de afaceri al martorului cu terțe persoane, și i-ar fi permis accesul acestuia la informații ce nu sunt destinate publicității.
În concret, comisarul de poliție Andrica Marius Coriolan i-ar fi înmânat martorului un hard disk conținând înregistrări audio ale convorbirilor telefonice purtate de fostul partener de afaceri cu terțe persoane, înregistrări rezultate în urma unor activități de supraveghere tehnică desfășurate în respectivul dosar penal”, a precizat Direcția Națională Anticorupție.
Țeapă de 36.000 de euro
Într-un alt dosar, civil, același ofițer din cadrul IGPR este acuzat de o firmă care organizează evenimente că a tras o țeapă de aproape 36.000 de euro. Astfel, firma l-a dat în judecată și a obținut executarea silită a datornicului.
„Obligă debitorul la plata către creditoare a sumei de 35.910 euro în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii cu titlu de avans nerestituit în termen de 20 zile de la comunicarea hotărârii. Obligă debitorul la plata către creditoare a dobânzii legale penalizatoare calculată asupra sumei de 42.930 euro de la data de 07.09.2023 până la data de 13.10.2023 şi asupra sumei de 35.910 euro calculată de la data de 14.10.2023 şi până la plata integrală a debitului, în termen de 20 zile de la comunicarea hotărârii”, a decis instanța, în cursul zilei de miercuri.