Șeful Poliției Capitalei a prezentat realizările din ultima perioadă și a explicat care sunt planurile instituției pe care o conduce.



Comunicatul Poliției Capitalei:

DECLARAȚIE DE PRESĂ DGPMB 6 SEPTEMBRIE

Chestor principal de poliție Bogdan Berechet:

„Tema întâlnirii o reprezintă activitățile care vor fi derulate de polițiștii Capitalei, în perioada următoare, dar și prezentarea ultimelor evenimente gestionate de către colegii mei.

Astfel, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București vor acționa, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru asigurarea unui climat optim de linişte şi siguranţă publică.

În acest context, efective din cadrul structurilor Poliției Capitalei vor asigura o prezență vizibilă în spațiul public, acționând pentru prevenirea oricăror incidente antisociale, fiind pregătiți pentru suplimentarea dispozitivelor, acolo unde situația o impune. Vă asigur că, de fiecare dată polițiștii Capitalei au tratat fiecare misiune cu maximă seriozitate și au fost luate toate măsurile legale care s-au impus.


1. Amintim aici de sesizarea din oficiu, întocmită la nivelul Secției 2 Poliție, în care procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală, fapte care ar fi fost comise de către un bărbat, în vârstă de 61 de ani, cadru didactic al unei universități din Capitală. În acest context, la data de 20 august 2024, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Secția 2 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti. După cum știți, la data de 4 septembrie 2024 au fost puse în executare alte 3 mandate de percheziție, la trei adrese, două în Municipiul București și una în județul Ilfov. Vă reamintesc faptul că, în cursul zilei de miercuri, 4 septembrie 2024, bărbatul în cauză a fost reținut pentru 24 de ore, ulterior, față de acesta fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

2. Un alt caz important de menționat îl reprezintă evenimentul din data de 27 august 2024, în stația de tramvai, atunci când polițiști din cadrul Secției 7 Poliție au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, un bărbat ar fi fost agresat fizic, cu un obiect tăietor-înțepător, de către doi tineri. În scurt timp, cei doi au fost identificați și depistați de colegii de la Secția 9 Poliție, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Omoruri. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor.

3. De asemenea, polițiștii Capitalei – Serviciul pentru Protecția Animalelor, la data de 27 august 2024, la o adresă din Sectorul 4, au salvat dintr-o curte 9 câini, din rasa comună, care se aflau într-o situație de pericol, starea lor de sănătate fiind afectată. În acest context, a fost emis un ordin de plasare a animalelor, în adăpost, pentru cei 9 câini.

4. Vreau să vă prezint și un alt eveniment, petrecut în seara aceleiași zile, atunci când, trei polițiști din cadrul Serviciului pentru Centru Vechi – Biroul de Investigații Criminale, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în timp ce se deplasau cu autospeciala de poliție, pentru a conduce la sediu o persoană, în baza unui mandat de aducere, ar fi fost amenințați cu acte de violență, pe o stradă din Sectorul 5, de către conducătorul unui autoturism. Acesta avea un comportament agresiv în trafic, fiind foarte aproape să intre în coliziune cu autospeciala de poliție, moment în care, polițiștii și-au declinat calitatea și au solicitat sprijin. Astfel s-au deplasat echipaje din cadrul Secției 19 Poliție, care au procedat la blocarea și oprirea în trafic a celui în cauză. Șoferul, un bărbat în vârstă de 52 de ani, cunoscut cu preocupări de natură infracțională a fost testat de către polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere, cu aparatul Drugtest, iar rezultatul a indicat posibila prezență a unor substanțe susceptibilie de a avea efect psihoactiv. Rezultat confirmat și de analizele efectuate la Institutul de Medicină Legală. Astfel, bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infractiunii de ultraj.

Pe lângă misiunile operative, colegii mei au acordat atenție sporită siguranței elevilor. Știm că este încă vacanță, însă polițiștii din cadrul Serviciului de Siguranță Școlară au desfășurat permanent întâlniri interactive cu elevii. Aceștia au fost învățați cum să se protejeze pe timpul vacanței de vară, indiferent de activitățile pe care le desfășurau. Pentru că cei mici reprezintă nucleul activității noastre colegii mei, atât de la Serviciul de Siguranță Școlară, cât și din cadrul Serviciului de Analiză și Prevenire a Criminalității, au desfășurat și desfășoară activități interactive cu aceștia pentru a-i învăța cum să se ferească de incidentele neplăcute.

Astfel, în anul școlar 2024-2025, activitățile se vor desfăşura în conformitate cu PLANUL NAŢIONAL DE COMBATERE A VIOLENȚEI ȘCOLARE, aprobat prin Hotărârea Guvernului, prevederi ce au fost transpuse și la nivel județean în cadrul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.

Conform acestui plan, polițiștii Capitalei, împreună cu efective de jandarmi, dar și reprezentanți ai poliției locale desfășoară permanent atât activități de menținerea ordinii publice atât în zona unităților de învățământ, cât și activități preventive în interiorul acestora împreună cu elevii și cadrele didactice.


Vă reamintesc în acest context despre Campania Ministerului Afacerilor Interne “Vocea ta e soluția”, realizată prin intermediul Poliției Române, și care are drept scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la nevoia de a ne proteja copiii. Violența de orice fel doare și poate avea urmări negative pe termen lung.

Astfel, colaborarea dintre autorități, societatea civilă, părinți și elevi este soluția pentru a realiza un climat de siguranță pentru copii și tineri. Cu toţii vrem să-i ştim protejaţi, la adăpost de orice pericol. În ceea ce ne priveşte, ne dorim să conlucrăm pentru un mediu şcolar în care profesorii să-şi predea cursurile în condiţii optime, iar copiii să se întoarcă cu bine acasă.

În municipiul București, în anul şcolar 2024-2025, funcţionează peste 700 de unități de învățământ. Colegii mei vor lua toate măsurile pentru asigurare ordinii și liniștii publice în zonele menționate. De asemenea, principalul obiectiv îl reprezintă siguranța elevilor. Și pentru că suntem alături de cei mici, la festivitățile de deschidere vor participa și polițiștii Capitalei. De asemenea, colegii mei vin și în ajutorul cetățenilor care au nevoie de sprijin.

Astfel că, azi noapte, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, în colaborare cu Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, Poliția Generală de Poliție Locală a Municipiului București, Agenția Națională Antidrog, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate, au acționat, în zona centrală, pentru depistarea și identificarea minorilor nesupravegheați, precum și a persoanelor fără adăpost, prevenirea și combaterea consumului de droguri sau alte substanțe cu efect psihoactiv, precum și pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică, în mediul stradal. Astfel, în urma activităților desfășurate au fost identificate și legitimate peste 350 de persoane. Față de 7 dintre acestea a fost luată măsura conducerii și relocării în diferite centre ale D.G.A.S.P.C.

Totodată, au fost efectuate aproximativ 40 de controale corporale și ale bagajelor, 49 de persoane fiind conduse la sediile subunităților. De asemenea, mai mulți minori, au beneficiat de servicii de informare, evaluare si consiliere psihologică, din partea reprezentanților Agenției Naționale Antidrog.

În acest context, au fost constatate 11 infracțiuni, 10 infracțiuni privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și o infracțiune privind portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Menționez faptul că au fost aplicate peste 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.200 de lei, pentru încălcarea normelor de conviețuire socială. Una dintre prioritățile acestor activități este și prevenirea și controlul bolilor infecțioase și acordarea de asistență de specialitate persoanelor vulnerabile, fără adăpost și fără resurse financiare, precum și a celor consumatoare de substanțe interzise, asigurându-se, pentru acestea condiții decente de cazare în cadrul centrelor de asistență socială de la nivelul Capitalei, de către instituțiile cu atribuții în domeniu.

Orice ați face în aceste ultime zile de vacanță, să fiți prudenți și nu ezitați să cereți ajutorul colegilor din stradă sau să sunați la numărul unic de urgenţă 112 dacă aveți nevoie de ajutor. Colegii mei sunt în permanență la datorie, pregătiți în orice moment pentru a vă acorda sprijinul necesar”.