Polițistul care vindea droguri îmbrăcat în uniformă, din mașina de serviciu, a reușit să scape de pușcărie, datorită judecătorilor, care au decis că faptele acestuia nu sunt prea grave, așa că au stabilit o pedeapsă cu suspendare. Totuși, traficantul de droguri de la IPJ Brașov s-a ales cu o lovitură: trebuie să stea printre oameni de cultură, la Muzeul de Istorie!
Justiția din România, care luptă de zor cu traficanții de droguri, pe la televizor, a făcut, din nou, dreptate, ținându-l departe de pușcărie pe polițistul care vindea „moarte albă” fix din mașina cu girofar, în timpul serviciului. Adevărul este că polițistul avea nevoie de o mașină cu girofar, ca să se strecoare mai bine în trafic, pentru a ajunge la timp la clienți, ca aceștia să nu intre în sevraj.
„Condamnă pe inculpatul BERTEA REMUS la pedeapsa de 2 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de Trafic de droguri de mare risc. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 4 ani, care se va executa în condiţiile art. 68 alin. (1) lit. b) Cod penal, respectiv de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor a căror exercitare a fost interzisă ca pedeapsă complementară, care se va executa conform art. 65 alin. (3) Cod penal în cazul revocării suspendării executării pedepsei sub supraveghere. Deduce din pedeapsa de 2 ani şi 10 luni închisoare perioada reţinerii de 24 ore, 07.09.2023 – 08.09.2023 şi perioada arestării preventive, 08.09.2023 – 01.04.2024. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte termen de supraveghere pe o durată de 4 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii”, este sentința instanței, atacată de procurorii DIICOT.
În plus, conform hotărârii penale, polițistul traficant trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei municipiului Braşov sau Muzeului Judeţean de Istorie Braşov – Consiliul Judeţean Braşov.
Pedepse similare, cu suspendare, au primit și celelalte două persoane din dosar.
Așa că traficanții de droguri își pot vedea liniștiți de afaceri, mai ales că sunt toți sub control judiciar încă din luna aprilie a acestui an, deoarece se pare că traficul de droguri nu reprezintă un pericol pentru societate. Mai ales când traficul este dirijat de un polițist.
Ce spunea DIICOT, în urmă cu aproape un an, despre polițistul Remus Bertea și colegii traficanți:
„Astfel, în prima cauză, s-a reţinut că, în perioada decembrie 2022 – august 2023, inculpaţii au comercializat, în mod repetat şi au intermediat comercializarea de droguri de risc, de mare risc şi substanţe cu efecte psihoactive (canabis, ketamină, amfetamină şi MDMA), cu sume cuprinse între 200 şi 600 de lei, către consumatori de pe raza judeţului Braşov. Din cercetările efectuate a reieşit faptul că inculpaţii, pe lângă modalitatea vânzării directe, au utilizat şi o aplicaţie tip chat (metoda ‘dead drop’), în cadrul căreia a fost creat un grup dedicat persoanelor care doreau să achiziţioneze, respectiv să comercializeze droguri de risc şi de mare risc. În cea de a doua cauză instrumentată, s-a reţinut faptul că, în perioada decembrie 2022 – august 2023, inculpaţii au comercializat, în mod repetat şi au intermediat comercializarea de droguri de mare risc (cocaină), cu sume cuprinse între 900 şi 2.000 de lei, către consumatori de pe raza judeţului Braşov”.