De parcă procesele pentru calomnie și pentru datoriile neplătite nu erau de ajuns, Diana Șoșoacă este citată și într-un dosar penal european, deschis recent de autoritățile din România.
Conform legii în baza căreia a fost deschis procesul, „hotărârile penale definitive pronunţate de instanţele judecătoreşti din străinătate, precum şi actele efectuate de organele judiciare penale din străinătate, dacă sunt de natură să producă, potrivit legii penale române, efecte juridice penale, pot fi recunoscute”.
Recunoaşterea se poate face în cadrul unui proces penal, de către procuror în faza de urmărire „sau de către instanţa de judecată în faţa căreia cauza este pendinte”.
„Recunoaşterea hotărârilor penale pronunţate de instanţele judecătoreşti din străinătate sau a altor acte judiciare străine se poate face şi pe cale principală, de către instanţa de judecată sesizată în acest scop”, mai prevede legea.
Recunoaşterea hotărârii sau a actelor judiciare străine are loc numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
a) hotărârea a fost pronunţată de o instanţă competentă sau actul emană de la un organ judiciar competent;
b) hotărârea sau actul nu contravine ordinii publice din România;
c) hotărârea sau actul judiciar poate produce efecte juridice în ţară, potrivit legii penale române.
Îndeplinirea condiţiei prevăzute la lit. a) se constată pe baza certificării autorităţii competente a statului străin.
Recunoaşterea pe cale principală a hotărârii judecătoreşti şi a actelor judiciare străine se face la sesizarea procurorului, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află condamnatul.
Condamnatul se citează, iar o dată cu citaţia i se comunică hotărârea străină împreună cu actele ce o însoţesc, în traducere română.
Instanţa, ascultând concluziile procurorului şi declaraţiile condamnatului, dacă constată că sunt întrunite condiţiile legale, recunoaşte hotărârea penală străină şi actele judiciare străine, iar în cazul când pedeapsa pronunţată prin acea hotărâre nu a fost executată sau a fost executată numai în parte, substituie pedepsei neexecutate sau restului de pedeapsă o pedeapsă corespunzătoare potrivit legii penale române.
Domeniul de aplicare
(1)Prezenta lege se aplică următoarelor forme de cooperare judiciară internațională în materie penală:
b) predarea în baza unui mandat european de arestare;
c) transferul de proceduri în materie penală;
d) recunoașterea și executarea hotărârilor;
e) transferarea persoanelor condamnate;
f) asistența judiciară în materie penală;
g) alte forme de cooperare judiciară internațională în materie penală.
(2) Prezenta lege nu se aplică modalităților specifice de cooperare polițienească internațională, dacă, potrivit legii, acestea nu se află sub control judiciar.