Un individ specializat în acțiuni de șantaj, lăsat sub control judiciar într-un dosar cu nouă victime, a mai comis trei fapte.

Pavel Alexandru Duca, un șantajist condamnat deja la doi ani și opt luni de închisoare cu executare, aflat în libertate întrucât sentința nu este definitivă, a mai comis trei infracțiuni.

În urmă cu cinci zile, Pavel Alexandru Duca a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare, pentru că a șantajat nouă persoane, însă instanța a dispus ca acesta să rămână în libertate, sub control judiciar, până la rămânerea definitivă a hotărârii. „Contopeşte pedepsele anterior menţionate, aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare, compusă din pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare, la care se adaugă sporul obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, însumând 5 ani, şi anume 1 an şi 8 luni închisoare. (…) Dispune emiterea mandatului de executare a pedepsei închisorii potrivit prezentei sentinţe, la data rămânerii definitive a acesteia”, a decis instanța, pe 15 noiembrie.

Astăzi, șantajistul a ajuns din nou în fața judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă, după ce, ieri, a fost reținut de DIICOT pentru alte trei infracțiuni de șantaj, comise în timp ce era judecat în libertate în dosarul cu nouă victime.

Cum acționa șantajistul

„La data de 19 noiembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea unui inculpat în vârstă de 32 de ani (aflat sub măsura controlului judiciar într-un alt dosar penal), cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj, acces ilegal la sistem informatic și alterarea integrității datelor informatice.

Probele administrate au indicat faptul că, în perioada octombrie-noiembrie 2024, inculpatul a contactat telefonic ( individual) 3 persoane vătămate, pe care le-a indus în eroare prezentând-se drept angajat al unui service de telefonie mobilă. Ulterior le-a determinat să-i transmită datele de acces ale conturilor online asociate adreselor de e-mail, sub amenințarea că în caz contrar va pune la dispoziția altor persoane telefoane mobile aflate în posesia sa (care nu existau în realitate) conținând datele personale ale victimelor precum și materiale foto și video care le înfățișau în ipostaze indecente.

Sub imperiul constrângerii persoanele vătămate au dat curs cererilor inculpatului, care după obținerea datelor conturilor online le-a accesat și a schimbat credențialele ( username, parolă ) preluând controlul asupra lor corelativ cu restricționarea accesului victimelor la aceste conturi.

Precizăm că în anul 2023, inculpatul a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru săvârșirea unor infracțiuni de șantaj vizând același mod de operare, iar materialul de urmărire penală având ca obiect infracțiunile informatice a fost disjuns și transmis prin declinare de competență la DIICOT-Serviciul teritorial Cluj , cercetările efectuându-se în prezenta cauză. Pentru infracțiunile de șantaj instanța de fond i-a aplicat inculpatului o pedeapsă de 2 ani si 8 luni închisoare cu privare de libertate. Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile”, a precizat, astăzi, DIICOT.