Președintele Klaus Iohannis convoacă CSAT, pentru a se lămuri ce făceau serviciile secrete în timp ce „actori cibernetici” influențau alegerile prezidențiale, însă YEET.ro știe deja cu ce se ocupau spionii „Doi ș-un sfert” ai guvernului PSD-PNL, conduși de Cătălin Predoiu: spionau jurnaliști!
În timp ce în țară se executau „posibile riscuri la adresa securității naționale de actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, Direcția Generală de Protecție Internă avea alte priorități.
Deși în fișa postului scrie că spionii lui Predoiu ar fi trebuit să se ocupe de alte treburi, de exemplu, să identifice posibile atacuri la siguranța națională, aceștia s-au făcut că nu văd trolii și boții, însă au avut timp să spioneze jurnaliști.
După ce YEET.ro a sesizat DGPI cu privire la posibile fapte penale comise de agenți de poliție de la Secția 16 (detalii, în articolul din link-ul de mai sus), secție celebră pentru legăturile strânse pe care le are cu interlopii din gruparea Sportivilor, instituția condusă de ginerele lui Liviu Luca (fosta mână dreapta a lui Sorin Ovidiu Vântu) a transmis un document cu iz de mesaj mafiot, de genul: știm cine ești și unde locuiește familia ta!
Cu toate că în solicitare nu se precizase niciun nume al vreunui jurnalist, aceasta fiind semnată „Redacția Yeet.ro”, șeful DGPI, Tiberiu Silviu Dumitrache, a ținut să demonstreze că și-a pus spionii să verifice IP-urile computerelor de pe care sunt publicate articolele și să precizeze în răspunsul semnat de el numele și prenumele persoanei care deține site-ul.
Ca să știe persoana respectivă că nu e de glumit cu spionii guvernului PSD-PNL și că aceștia au aflat nume, prenume, adresă de domiciliu și detalii despre familia sa. Exact cum fac mafioții care avertizează țintele: „Vezi că știu unde stai!”
Ca să justifice acțiunile de spionaj care vizau publicația Yeet.ro, ginerele fostului aghiotant al lui SOV a precizat în document că verificările au fost efectuate întrucât articolele publicate de Yeet.ro ar fi reprezentat amenințări la siguranța națională și la bunul mers al activității Poliției Capitalei.
Adică articolele publicate de Yeet.ro, despre ilegalitățile de la Secția 16 anchetate de procurori, erau niște „atentate la siguranța națională”. Nu fraudarea alegerilor, pe care DGPI a vegheat-o din umbră.
Fiindcă spionii guvernului PSD-PNL erau ocupați cu investigarea jurnaliștilor YEET.ro, boții și trolii au ajuns motive de ședință CSAT. La care, evident, va participa și ministrul de Interne Cătălin Predoiu, șeful spionilor DGPI, dar și Marcel Ciolacu, cel care primește note informative de la aceștia.
Astăzi, președintele Iohannis a anunțat că mâine convoacă CSAT pentru analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, a anunțat Administrația prezidențială.
Cine este șeful DGPI, care a semnat „documentul bau-bau”
Șeful DGPI, care a ținut morțiș să transmită reporterilor YEET.ro că nu este de glumit cu serviciul secret pe care îl dirijează, este ginerele lui Liviu Luca, fosta mână dreapta a lui Sorin Ovidiu Vântu, conform ziare.com. Potrivit site-ului amintit, copiii șefului DGPI au primit donație de la bunic un conac cu piscină și heliport.
„Actualul șef al DGPI, Tiberiu Silviu Dumitrache, este o persoană controversată. Acesta este fiul unui fost colonel SRI și are o mare problemă de imagine semnalată de ziarul Libertatea: are în declarația de avere, pe numele fiicelor minore, un conac cu piscină și heliport care i-ar fi fost donat. Libertatea a scris că proprietatea i-a aparținut anterior controversatului Liviu Luca, fosta mână dreapta a lui Sorin Ovidiu Vântu și socrul actualului șef al DGPI (n.r. – Tiberiu Silviu Dumitrache)”, se mai menționează în articol.
Fostul șef DGPI, judecat pentru trafic de droguri
Fostul șef DGPI Gelu Oltean avea îndeletniciri și mai interesante. El a fost reţinut de DIICOT şi apoi arestat preventiv de Tribunalul Braşov, alături de partenera sa, afacerista Vanessa Youness, pentru trafic de droguri. Oltean este judecat de câțiva ani, iar peste puțin timp faptele se vor prescrie.
Cu ce ar trebui să se ocupe DGPI, când nu spionează jurnaliști
Beneficiari legali
Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) comunică datele și informațiile referitoare la amenințările, vulnerabilitățile și factorii de risc identificați, după caz, beneficiarilor legali prevăzuți de art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată, cu completările ulterioare, și factorilor de conducere ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în scopul adoptării deciziilor și măsurilor necesare prevenirii materializării acestora.
Datele și informațiile obținute de DGPI în urma activităților de informații, contrainformații și protecție, care nu vizează domeniul de competență al MAI, se transmit celorlalte organe de stat competente cu atribuții în domeniul securității naționale.
Datele și informațiile care indică pregătirea sau săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, rezultate din verificările și activitățile specifice derulate de DGPI, se transmit organelor de urmărire penală competente.
DGPI informează Direcția Generală Anticorupție în cazul în care identifică amenințări, vulnerabilități și factori de risc care vizează corupția în rândul personalului MAI.
Personalul DGPI nu poate efectua acte de cercetare penală și nu poate lua sau duce la îndeplinire măsura reținerii ori alte măsuri preventive privative sau restrictive de libertate.
Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) are următoarele atribuții:
a) desfășoară activități de informații, contrainformații și de protecție în scopul identificării, prevenirii și contracarării amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează informațiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne;
b) asigură coordonarea și controlul activităților pentru protecția informațiilor clasificate naționale, ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și ale Uniunii Europene, precum și pentru securitatea cibernetică, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
În vederea identificării amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează informațiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional ori capacitatea operațională ale structurilor MAI, DGPI desfășoară activitățile prevăzute la art. 13 lit. a) – e) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată, cu completările ulterioare.
În situațiile care constituie amenințări la adresa securității naționale care vizează tulburarea gravă a ordinii publice sau informațiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional ori capacitatea operațională ale structurilor MAI, DGPI desfășoară activitățile prevăzute la art. 14 alin. (2) din Legea nr. 51/1991, cu respectarea prevederilor art. 14 alin. (1) și art. 15-21 din aceeași lege, care se aplică în mod corespunzător.
ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE
Organizarea, coordonarea și planificarea strategică a activității DGPI se realizează, în condițiile legii, prin ordine și instrucțiuni ale ministrului afacerilor interne, prin raportare la strategiile și politicile de ordine publică, apărare și securitate națională, în concordanță cu obiectivele și prioritățile informative naționale.
Structura organizatorică și numărul de posturi se stabilesc, în condițiile legii, prin ordin al ministrului afacerilor interne, în limita posturilor aprobate pentru MAI.
Regulamentul de organizare și funcționare al DGPI se aprobă prin ordin al ministrului afacerilor interne.
DGPI are competență teritorială generală.
La nivel central, DGPI are în componență direcții, servicii, birouri și alte structuri funcționale, iar la nivel teritorial – servicii, birouri și alte structuri funcționale.