Bogdan Despescu, chestorul acuzat de plagiat care a girat întâlnirile dintre șefii poliției și capii mafiei, noaptea, printre cruci, se pregătește să bifeze încă o realizare.

„Săptămâna aceasta mi-a ajuns la urechi, din surse doiş’un sfert, o informaţie la care nu am ştiut cum să reacţionez: să mă crucesc, să râd sau pur şi simplu să o ignor? Confom acesteia, chestorul Bogdan Despescu va fi numit, în noiembrie, în locul generalului Lucian Pahonţu la şefia SPP. Da, Despescu. Cel sub care Poliţia Română a decăzut într-un asemenea hal de corupţie, incompetenţă şi decredibilizare încât doar o reformă radicală, din temelii, mai poate repune instituţia pe un făgaş cât de cât corect”, este anunțul făcut de col. (r.) Daniela Tobă, într-un editorial postat pe site-ul Canal 33.
Continuarea, aici:
Plătitorii de taxe – amendați, mafioții – protejați
Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu este cel sub bagheta căruia, în plină pandemie Covid-19, românii de rând erau fugăriți pe străzi de polițiști și de jandarmi și amendați cu câte 20.000 de lei, dacă traversau strada fără documente justificative. Dar care, în același timp, a lăsat mii de mafioți să bocească, lipiți unul de altul, la catafalcul interlopului Emi Pian. Fără distanțare socială. Și cu pază oferită din partea Poliției și Jandarmeriei, pe banii celor care plătesc taxe și impozite.
Tot chestorul Despescu este cel care a declarat ulterior că este normal ca șefii Poliției Române să se întâlnească noaptea, prin curțile bisericilor, cu mafioții, ca să organizeze funeraliile lui Emi Pian.

Doctorul Despescu, „un polițist corect”
Despre chestorul Despescu, un fost ofițer BCCO scria, în urmă cu trei ani, pe Facebook:
„Un alt ordinar si mincinos: BOGDAN DESPESCU – chestor al Politiei si secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne.
Verdictul Comisiei de Etică a Academiei de Poliție: secretarul de stat Bogdan Despescu a plagiat!
Comisia de Etică și Deontologie Universitară din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Iona Cuza” a decis, cu unanimitate de voturi, să propună retragerea titlului de doctor obținut de secretarul de stat Bogdan Despescu la sfârșitul lunii iulie a anului 2010, solicitând, de asemenea, ca secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și fostul șef al Poliției Române să fie sancționat, cu suspendarea pe o perioadă de 5 ani a dreptului de înscriere la un concurs de ocupare a unei funcții didactice ori a unei funcții de conducere, îndrumare și control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau licență. Aceeași Comisie de Etică a mai propus ca lui Despescu să îi fie retrase toate lucrările publicate prin încălcarea normelor de bună conduită în cercetarea științifică.

În Raportul Comisiei de Analiză se mai precizează că forul în cauză a stabilit faptul că aproximativ 70 de pagini din teza de doctorat, situate în diferite capitole și secțiuni ale acesteia, au fost preluate ad literam din lucrarea ”Managementul investigării fraudei care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene”, publicată în 2008 și semnată de Nicolae Ghinea
Bogdan Despescu susținea, în luna ianuarie, că teza lui a fost întocmită corect și că nu este plagiată. „Mă consider un polițist corect, (…) Lucrarea mea, o spun cu toată modestia, a servit la îmbunătățirea legislației din România în materia achiziţiilor publice și a eficientizat activitatea Poliției în combaterea criminalității economice. Resping ferm orice acuzație referitoare la un eventual plagiat în ceea ce mă privește! De asemenea, susțin orice investigație legitimă a oricărui jurnalist sau orice evaluare de ordin academic cu privire la activitățile mele și vă asigur că, oricând, din orice postură profesională aș fi, voi susține demascarea și sancționarea plagiatorilor”.