Polițiștii care au refuzat să facă o anchetă urgentă în cazul fetei care a fost bătută și amenințată cu moartea de un alt minor au mai comis o gafă cu iz de abuz: nu au sesizat Protecția Copilului, deși legea prevede clar că, în situații de acest gen, aveau obligația de a anunța DGASPC.
Deși în spațiul public se laudă că respectă legea și că respectă drepturile minorilor, Poliția Capitalei a „uitat” să anunțe DGASPC că un minor cu probleme de comportament a atacat o fată și a amenințat-o cu moartea, pe raza Secției 18.
Evenimentul a avut loc pe 3 iulie, iar YEET.ro a publicat un articol a doua zi, solicitând autorităților să explice de ce nu s-a efectuat cercetarea la fața locului imediat și de ce DGASPC nu ia măsuri în cazul minorului agresiv lăsat nesupravegheat de părinți.
Sau, cum ar zice legea: minorul ar fi fost neglijat. Și tot legea zice ce obligații au cei care află de asemenea cazuri. Cum ar fi, de exemplu, polițiștii care știau că autorul faptei este un minor neglijat de părinți, deși are probleme grave de comportament.
Deși conform legii de mai sus aveau obligația de a sesiza de urgență DGASPC Sector 5, polițiștii de la Secția 18 nu au făcut acest lucru.
Fapt ce rezultă din documentul de mai jos, redactat pe 16 iulie și transmis de DGASPC Sector 5 pe 17 iulie, în care conducerea instituției afirmă că Poliția Română nu a informat-o cu privire la eveniment și, mai mult, Secția 18 nici măcar nu a oferit numele minorilor, pentru ca DGASPC să efectueze verificări.
De asemenea, din documente reiese că, întrucât polițiștii au refuzat să colaboreze cu DGASPC, conform legii, Protecția Copilului Sector 5 a solicitat informațiile necesare reporterilor YEET.ro.
YEET.ro a dezvăluit, ieri, că în acest caz a intervenit și Avocatul Poporului, instituție care a solicitat explicații celor de la Secția 18, precum și un plan concret, pentru evitarea unor situații similare.
Mic îndrumar pentru unii polițiști
În speranța că unii polițiști vor învăța mai rapid legile pe care, cică, le aplică, prezentăm mai jos fragmente dintr-un ghid destinat copiilor, în care aceștia sunt sfătuiți să apeleze la polițiști atunci când sunt victimele unor infracțiuni ca cele de mai sus.
În ghidul presărat cu ilustrații frumos colorate, care, cu siguranță, vor fi apreciate de unii polițiști, se precizează că, cică, „după preluarea plângerii, polițiștii încep să caute infractorul”.
Ce-i drept, în îndrumar nu se menționează și când încep să îl caute: după o lună, după un an, după un deceniu…
https://www.politiaromana.ro/files/pages_files/Unde-i_lege,_nu-i_tocmeala.pdf