Rapperul american Wiz Khalifa a fost reținut de polițiști sâmbătă la festivalul „Beach, please!” din Costinești, după ce a fumat marijuana pe scenă. Totuși, pentru a demonstra că nu este traficant, ci doar consumator, rapperul trebuie să iasă pozitiv la testul antidrog.

În țara în care aparatele DrugTest îi declară drogați pe oamenii nevinovați, rapperul american Wiz Khalifa se roagă să iasă pozitiv la analizele de depistare a drogurilor efectuate de Medicina Legală.
„La data de 14.07.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat (cetățean SUA), cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de deținere fără drept de droguri de risc.
S-a reținut faptul că acesta, pe parcursul unui recital susținut în cadrul unui festival de muzică ce se desfășoară în stațiunea Costinești, județul Constanța a deținut peste 18 grame canabis (drog de risc) și a consumat (pe scenă) o altă cantitate de canabis sub forma unei țigări artizanale.
Activitățile judiciare sunt realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a precizat DIICOT.

Închisoare de la 2 la 5 ani
Pentru deținere de droguri, în vederea consumului, Wiz Khalifa, pe numele său real Cameron Jibril Thomaz, ar putea primi o pedeapsă cu suspendare. „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani”, prevede legea.

Trebuie să demonstreze că este drogat
Cu toate că Wiz Khalifa a fost filmat fumând o țigară artizanală, faptul că el este consumator trebuie demonstrat cu un certificat medico-legal, ca să beneficieze de o pedeapsă mai mică.
Ipoteza de mai sus este în concordanță cu o sentință penală dată de Curtea de Apel Mureș, care prevede că „în cazul în care nu se demonstrează printr-o constatare medico-legală sau expertiză de specialitate că inculpaţii sunt consumatori dependenţi de droguri şi nici a faptului că au deţinut drogurile în vederea consumului propriu, nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu”.
Așadar, cine este prins cu droguri, trebuie să demonstreze că este consumator, pentru a primi o pedeapsă maximă de cinci ani. În caz contrar, cei prinși cu droguri trebuie să fie judecați pentru trafic de droguri de mare risc – infracțiune pentru care pedeapsa este de până la 25 de ani.