Mai mulți escroci au creat pe rețelele de socializare conturi similare cu cele ale unor unități bancare, și, sub pretextul actualizării datelor existente în sistemul bancar, a unor oferte de refinanțare sau de deschidere a unor conturi online, obțin datele bancare (user, parolă, CVV) ale persoanelor vătămate, care sunt lăsate fără bani în conturi.

La nivelul Poliției Capitalei au fost înregistrate mai multe plângeri, cu privire la săvârșirea unor astfel de fapte, iar polițiștii explică că, pentru a intra în posesia datelor bancare, suspecții discută cu persoanele vătămate prin intermediul secțiunilor de mesaje ale aplicațiilor sau prin intermediul Whatsapp, pretinzând că sunt reprezentanți ai unei anumite bănci.

„După obținerea datelor bancare, bănuiții ar accesa conturile de internet banking ale persoanelor vătămate și ar transfera sume de bani în diferite conturi bancare sau ale altor instituții financiare la care obțin acces, conturi din care, uneori, ar achiziționa bunuri, care ar fi transmise către diferite puncte de ridicare a coletelor de tipul Easybox”, explică Poliția Capitalei.

MODALITĂȚI FOLOSITE DE ESCROCI:

– Crearea anunțurilor false

– Promovarea anunțurilor false

– Contactul cu victimele (persoana vătămată accesează linkurile sau adresele asociate anunțurilor false, de obicei dând clik pe aceste anunțuri. Ulterior, aceștia iau legătura cu victima prin Whatsapp, telefon, ori prin alte mijloace)

– Deseori, se recomandă ca fiind reprezentanți ai unor companii de investiții financiare și solicită instalarea unei aplicații de control al telefoanelor, de la distanță. Multe dintre victime nu își dau seama că aceste aplicații le oferă hoților posibilitatea de a controla dispozitivele după cum doresc. Alteori, le instalează deoarece sunt convinse de către ,,specialiști”, după ce nu reușesc să urmeze pașii pe care aceștia îi solicită, deoarece nu dețin competențele digital-bancare necesare operării tranzacțiilor.

– Tranzacționarea ilegală a banilor. Sub pretextul ajutării victimelor de a face diverse investiții financiare, bănuiții transferă banii către conturi pe care le controlează ori achiziționează bunuri sau servicii de care beneficiază.

– Accesul la datele bancare și personale și, eventual, solicitarea autorizării transferurilor sau achizițiilor le care le fac, în timpul efectuării așa-ziselor investiții în numele victimelor, facilitează consumarea infracțiunii.

RECOMANDĂRILE POLIȚIEI CAPITALEI:

  1. Evită accesarea de link-uri neautorizate, mai ales dacă sunt primite din surse necunoscute!
  2. Nu accepta, sub nicio formă, instalarea unei aplicații în telefon sau în calculator, pe motivul că vei fi ajutat să urmezi pașii din aplicația banking mai ușor. Prin această aplicație îți va fi controlat telefonul de la distanță, de către infractori, fără acordul tău.
  3. Creează parole complete pentru conturile tale online!
  4. Schimbă periodic parolele!
  5. Bănuiții caută persoane vulnerabile care au nevoie urgentă de bani, anunțurile având titluri atractive de tipul ,,vrei să faci bani de acasă” sau ,, Intenționezi să faci bani ușor”!
  6. Dacă o ofertă este prea frumoasă ca să fie adevărată, nu crede în ea!
  7. Nu trimite bani persoanelor cunoscute doar în mediul online!
  8. Fă diferența între ce ți se spune și ce îți dictează conștiința!
  9. Cere-i părerea unei persoane de încredere înainte de a hotărâ să ,,oferi” ajutor financiar!
  10. Nu crede toate informațiile pe care le auzi în baza unor convorbiri telefonice de la necunoscuți!
  11. Nu răspunde la astfel de solicitări!
  12. Verifică întotdeauna în mod independent autenticitatea acestor informații!
  13. Evită să utilizezi aceeași parolă pentru mai multe conturi și folosește autentificarea cu doi factori!
  14. Asigură-te că efectuezi tranzacții securizate!
  15. Monitorizează periodic conturile și tranzacțiile!
  16. Nu dezvălui niciunui ,,cumpărător” datele de utilizare ale cardului tău!
  17. Dacă sesizezi nereguli, blochează rapid accesul de utilizare online a cardului!